fbpx
Сьогодні
Корисності 17:35 18 Гру 2020

Як прикрасити дім до Нового року: оригінальні ялинки та декор своїми руками

"Книжкові" ялинки, фото-гірлянди, різдвяні вінки, крижані кулі і багато іншого — нехай свята будуть красивими!

English version here

Рік за роком переважна більшість людей йде по одному й тому самому сценарію, прикрашаючи свою домівку до новорічних свят. За кілька днів до Нового року з горіща або з антресолей дістаються коробки з різдвяними прикрасами, дещо викидається, щось додається новеньке. На ялинку звичними рухами развішуються вогники і всі ті іграшки, які встигли накопичитися в родині за довгі роки. В результаті десь у кутку (щоб не дуже заважало) стирчить деревце, яке має майже такий самий вигляд, як і торік, і пять-десять років тому. Але ж облаштувати домівку на найошатніші свята року  — це набагато більше, ніж просто прикрасити ялинку!

Новорічні свята вже близько, у повітрі вже літає відчуття наближення казки. Диво хочеться бачити скрізь і всюди. Давайте спробуємо цього року кардинально змінити стиль звичної ялинки, зробити її ексклюзивною, оригінальною, навіть приємно шокуючою, або ж взагалі —  не обмежуватися тільки нею і звернути увагу на інші предмети інтер'єру. Ви можете придивитися пильніше до своїх вікон і дверей, книжкових полиць, журнального столику, дивану і багатьох інших місць та підготувати свій дім до свята так, щоб ваші гості тільки і змогли, що захоплено видихнути: ваааууу!

Впусти в дім Різдво!

Нехай святковий настрій зустрічає ваших гостей прямо зі входу у житло. Якщо у вас приватний будинок, то розійтися взагалі є де. Електричні гірлянди, природні матеріали, етнічні прикраси, які можна розташувати на фасаді будинку, хвіртці або деревах, снігові фігури (навіть, якщо ви зовсім не скульптор) зроблять ваш будинок неперевершеним!

Як прикрасити дім до Нового року

Як прикрасити дім до Нового року

До виготовлення декору для вікон і дверей всередині можна долучити найменших членів родини, з простих форм і речей, якщо їх багато і вони витримані в одному стилі, виходять дуже душевні гірлянди і прикраси. У пригоді стануть навіть бабусини мережива.

Як прикрасити дім до Нового року

Полюбляєте малювати на вікнах? Використовуйте барвники, які легко змиваються: гуаш, зубна паста, штучний сніг, пальчикові фарби. До речі, щоб спростити собі прибирання після свят і не витрачати потім час на миття вікон, новорічні візерунки можна вирізати з білого паперу. Так, як це робили наші прабабці. 

Українська автентична витинанка зараз майже забутий вид народного декоративного мистецтва. А колись, у ХVІІ-ХVІІІ століттях, ажурно або силуетно витяті ножицями або ножем шматки тканини і паперу були чи не основним декором стін, печі, меблів – оселі в цілому.

Як прикрасити дім до Нового року

Забагато не буває

Прикрашання будинку під Новий  рік — єдиний випадок, коли декоративних деталей не може виявитися занадто багато. Навіть якщо кожен предмет меблів у кожній кімнаті будинку буде нагадувати про майбутнє свято, це лише посилить відчуття чарівності. Головна умова — усі декоративні елементи повинні бути витримані в одному стилі або хоча б в одній колірній гамі. Лише тоді будинок буде нагадувати казковий будиночок, а не демонструвати несмак. 

Яскравий приклад такого підходу продемонструвала Меланія Трамп, в останній раз в якості першої леді вона прикрасила Білий дім до Різдва і Нового 2021 року. Темою святкового оформлення стала назва патріотичної пісні America, the Beautiful. Так перша леді хотіла відзначити велич своєї країни. 

Як прикрасити дім до Нового року

В Україні теж немало гарних пісень. То чому б не взяти одну з них за основу і не зробити оздоблення домівки в стилі одного наспіву? Крім того, в кожній родині є знакова мелодія або пісня, нехай вона стане вашим талисманом і цього свята!

Як прикрасити дім до Нового року

"Я віночком тебе увінчаю"

Різдвяний вінок – новорічний декор у формі кола. Його підвішують на дверях, вікнах або кладуть на стіл.

Традиція виготовляти різдвяний вінок поширилася із Західної Європи. Її започаткував у 19 столітті лютеранський священик Йоганн Генріх Віхерн. У нього на вихованні було кілька дітей із бідних сімей. Щоб діти могли відраховувати дні до Різдва, Віхерн змайстрував зі старого дерев'яного колеса вінок і оздобив його двадцятьма чотирма свічками. Щоранку в цьому вінку запалювали по одній свічці. 

Вважається, що кожна з деталей різдвяного вінка має своє, особливе сакральне значення, наприклад, коло, у формі якого заплетений віночок, означає божественну сутність і вічну надію.

Як прикрасити дім до Нового року

Найчастіше масмаркет пропонує цей предмет декору зі штучних ялинових гілок. Але для того, щоб створити індивідуальний шедевр, причому майже абсолютно безкоштовно, відповідні матеріали для оздоблення віночка можна віднайти практично у будь-якій квартирі: майже у всіх знайдуться кольоровий папір, стрічки, бантики, фольга, нитки, старі намиста, кавові зерна, бобові, горіхи, сухофрукти. Прогулюючись парком чи лісом, можна відшукати безліч природних матеріалів — шишки, цікавої форми гілочки і корчі лежать і чекають руки свого майстра буквально під ногами.

Як прикрасити дім до Нового року

Як прикрасити дім до Нового року

Висушити апельсини для декору зовсім не важко. Разом із помаранчами можна взяти інші цитрусові — грейпфрути, лимони, мандарини, а також кружальця яблук і груш. Фрукти треба порізати скибочками завтовшки 3 мм, прибрати зайвий сік паперовими серветками. Сушити можна кількома способами: у духовці (на решітці або підвісивши кільця канцелярськими скріпками до решітки, при низькій температурі і привідчинених дверцятах); в електросушарці (як будь-які ягоди, овочі, гриби, сушити треба 7-8 годин); на батареї на шматку паперу або фольги. Бонус до сушіння – чудовий аромат у кімнатах.

Книжковий ресайклінг

У вас накопичилася велика кількість старих книг, які втратили сенс або привабливий вигляд, але викинути їх ви не можете? Нарешті прийшов їх зірковий час! Адже старі книги можуть стати прекрасним матеріалом для творчості, з їхніх сторінок можна зробити своїми руками найнеймовірніші і дивовижні речі, які стануть гідною новорічною прикрасою для вашого домашнього інтер'єру і, можливо, навіть подарунком для ваших рідних і друзів.

Як прикрасити дім до Нового року

Як прикрасити дім до Нового року

До речі, навіщо витрачати гроші на покупку пакувального паперу для оформлення новорічних подарунків, якщо в якості альтернативи можуть виступати сторінки зі старих книг? Виглядають такі подарунки дуже незвично і оригінально.

Як прикрасити дім до Нового року

Звичайні книжкові полиці можна теж перетворити в святкові вітрини, обернувши стопки книг у принтований святковий папір.

Як прикрасити дім до Нового року

Генеруємо ідеї

  • В морози дерева на дворі можна прикрасити невеликими елементами з льоду. Наприклад, можна по всьому двору розвісити крижані кулі різного розміру. Робляться вони дуже просто: в повітряну кульку наливаємо воду, всередину кладемо кольорові намистини, ягоди горобини, листя, зібрані своїми руками у дворі. Заморожуємо, потім оболонку кулі розрізаємо і отримуємо крижану сферу з яскравим елементом всередині. Ті ж самі дії можна виконати з паперовими стаканчиками.

Як прикрасити дім до Нового року

  • Замість традиційного каміна можна повісити панно з тканини і доповнити його барвистими шкарпетками, які уособлюють дух святкового сезону.

Як прикрасити дім до Нового року

  • Разом з дітьми зробіть із тканини, фетру або паперу декоративні гілочки для прикрас, причому не обов'язково ялинкові. Подивіться, як гарно виглядає! А якщо вирізані малечею листочки не будуть ідеальної форми, то це навіть краще — у природі двох однакових листків ніколи не знайдеш.

Як прикрасити дім до Нового року

  • Іноді все, що потрібно додати до традиційної ялинки — це всього лиш одна прекрасна картина! Не біда, якщо в родині ніхто не вміє малювати. Щоб зв'язати воєдино святковий декор і зробити кімнату завершеною, роздрукуйте ваше улюблене новорічне гасло на принтері.

Як прикрасити дім до Нового року

  • У пригоді стануть і звичайнісінькі скляні банки — з них можна зробити затишні підсвічники або розмістити всередині електричні вогники чи мініатюрний декор.

Як прикрасити дім до Нового року

  • Сімейні світлини є в кожному будинку. Освіжіть їх, надайте новорічний настрій: підвісьте карточки на світлодіодну гірлянду з прищіпками, серпантин або кольорову мотузку вздовж стіни. Вільний простір заповніть ялинковими прикрасами, сніжинками і дитячими малюнками.

Королева балу

Як прикрасити дім до Нового року

Але, звичайно, головна героїня всіх новорічних свят — ялинка. Якщо ви хочете бути по-справжньому екологічними, придбайте живу ялинку у горщику. Потім її можна буде посадити надворі. 

Для квартирного варіанту спеціалісти з озеленення пропонують взяти новорічне деревце на прокат. Пошукайте подібну послугу у себе в місті! А кияни можуть звернутися, наприклад, до Центру альтернативного озеленення Києва, тут є і норвезькі ялиці, і звичні нам смереки, і ялиці білі. 

Як прикрасити дім до Нового року

Святкове дерево може бути навіть зовсім не деревом — на заміну звичайній ялинці дизайнери пропонують створити ялинки з будь-яких предметів, які є у вас вдома.

Як прикрасити дім до Нового року

Альтернативна ялинка може розміститися де завгодно у вашому будинку — на вікні, на стіні, у квітковому кашпо і навіть на стелі. Адже це — витвір мистецтва, у якому ви можете втілити всі свої творчі фантазії.

Як прикрасити дім до Нового року

Як прикрасити дім до Нового року

Не обов'язково купувати всі деталі в магазині, можна зробити дивовижну і оригінальну арт-ялинку з підручних матеріалів. Що краще використовувати в якості основи для створення ексклюзивної ялинки своїми руками? Усе, що вам заманеться, — навіть подушки!

Як прикрасити дім до Нового року

Як прикрасити дім до Нового року

Ще один важливий момент — нехай у вашому домі в прямому сенсі слова пахне Новим 2021 роком і Різдвом.

  • Печіть духмяні різдвяні смаколикі — штоллени, імбирне печиво, синнабони — ці солодощі неймовірно смачні і атмосферні. 
  • Готуйте кавові десерти та какао. 
  • Зваріть ароматний і зігріваючий глінтвейн або пунш.
  • Розкладіть по дому сушені фрукти і спеції. 
  • Запасіться ароматичними маслами і свічками з натуральными ароматами: шоколаду, кориці, імбиру, ванілі, хвої. І, звісно ж, мандаринів — яке ж свято без цього аромату, улюбленого з дитинства.

Як прикрасити дім до Нового року

Ще 5 еко-ідей, як зробити ялинку власноруч.

12775

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: