fbpx
Сьогодні
11:32 21 Лис 2021

Українська розвідка назвала можливу дату нападу Росії

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов вважає, що Росія готується до можливої атаки на схід та південь України у січні-лютому 2022 року. Наразі, за даними розвідки, біля кордонів України 92 тисячі російських військових

Про це начальник Головного управління розвідки розповів в інтерв'ю виданню Military Times.

За його словами, напад, який готує Росія, буде «набагато руйнівнішим за все, що було до цього» з 2014 року.

Буданов зазначив, що ймовірна атака починатиметься з авіаударів, артилерійських та бронетанкових нападів із висадкою десанту в Одесі й Маріуполі. Також можливе менше вторгнення через сусідню Білорусь.

Очільник розвідки додав, що масштабні російсько-білоруські навчання «Захід-21» показали, що вони можуть одночасно скинути понад 3500 військових повітряно-десантних і спеціальних сил.

Крім того, за словами Буданова, погодні умови не зупинять Росію від нападу. Він додає, що для українських військових погані погодні умови теж не проблема.

Також розвідник допускає, що Росія перед вторгненням може використовувати «психологічні операції для дестабілізації України».

«Вони хочуть розпалити заворушення через протести та мітинги, які показують, що люди проти уряду», — сказав Буданов.

Він зазначив, що оцінки американської та української розвідки щодо можливого початку нападу приблизно схожі. Прогнозують, що це може статись у січні або лютому 2022 року.

Українська розвідка назвала можливу дату нападу Росії

Фото: Military Times

США та союзники працюють над тим, щоб не допустити вторгнення РФ в Україну

Розвідувальні служби США разом з Євросоюзом можуть розробити пакет економічних та військових заході для стримування Кремля у випадку ймовірного вторгнення Росії в Україну, пише The New York Times.

У Штатах не вважають, що РФ блефує, розміщуючи свої війська біля нашого кордону, проте розвідка переконана, що Москва ще не прийняла остаточного рішення щодо них. 

Цього тижня посли НАТО отримали інформацію про плани ймовірного вторгнення РФ в Україну від директорки Національної розвідки Евріл Гейнс. Розвідувальними даними Штати обмінюються також з Україною. 

Британська сторона вважає, що президент Росії Владімір Путін хоче або дестабілізувати ситуацію в Україні настільки, щоб привести до влади московський уряд, або шляхом воєнних дій отримати більшу частину території нашої країни. У США стверджують, що наступні місяці Кремль вважає сприятливими для своїх дій. 

Тим часом у Європі, яка наразі залежна від дешевого російського газу, існує страх залишитися без тамтешніх енергоресурсів. Саме це може зупинити ЄС на шляху введення жорстких санкцій. 

Проте ЗМІ зазначає, що високопосадовці США та ЄС все ж працюють над тим, щоб розробили план дій в разі російського вторгнення в Україну. Йдеться насамперед про накладання санкцій на сектори економіки Росії, які все ще працюють без обмежень. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: