fbpx
Сьогодні
Фото 20:10 04 Лис 2021

"Три роки без Каті": як в Україні вшанували пам’ять Катерини Гандзюк

Фото: ukrinform

Сьогодні по всій Україні вшановують пам'ять вбитої активістки Катерини Гандзюк.

Рубрика розповідає, як це було.

Київ

У Києві на Поштовій площі відбулася акція вшанування пам'яті херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Понад сотню людей прийшли до мурала на її честь на площі біля Річкового вокзалу.

гандзюк

Фото: facebook.com/grishyn

У треті роковини смерті Катерини Гандзюк учасники заходу поклали квіти та запалили лампадки під її портретом і віддали шану хвилиною мовчання.

Крім того, на акції були запалені кілька фаєрів під вигуки: "Хто замовив Катю Гандзюк?"

гандзюк

Фото: facebook.com/grishyn

Дехто також приніс роздруковані світлини загиблої активістки й саморобні плакати, наприклад, з надписами: "Давайте триматися купи", "Нам не байдуже".

Організатори акції пояснили, що метою нинішнього заходу є висловлення вдячності усім, хто боровся і бореться за справедливе розслідування у справі Катерини Гандзюк.

гандзюк

Фото: facebook.com/grishyn

"Сьогодні ми збираємось тут, у Києві, збираємось в інших містах України для того, щоб згадати про Катю, про те, якою чудовою людиною вона була, і про те, що її вбивство є дуже несправедливим і страшним злочином. Ми як українське суспільство будемо вимагати справедливості у цьому злочині, поки вона не буде досягнута", – зазначила учасниця ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк" Марина Хромих, пише Укрінформ.

Водночас вона підкреслила, що доки справа знаходиться в суді, активісти не планують проводити якихось гучних акцій, щоб це не розцінювалося як тиск на суд.

"Як тільки виникатиме необхідність і ми будемо бачити, що треба нагадувати українській владі, у першу чергу, і правоохоронній системі про важливість розслідування справи і покарання всіх причетних до неї, ми будемо обов'язково продовжувати додаткові протести, акції тощо", – додала Хромих.

Харків

Харків'яни зібралися на щорічну акцію вшанування пам'яті громадської активістки Катерини Гандзюк ввечері 4 листопада.

Акція відбулася під будівлею обласного управління Нацполіції, повідомляє Суспільне.

гандзюк харків

Фото: suspilne.media

"Три роки тому була жорстока вбита Катерина Гандзюк. Наразі ми хочемо нагадати, що в будь-якій точці України всі пам'ятають, що сталося. М будемо нагадувати про це, бо поліцейське свавілля існує понині й стосується кожного. Ми хочемо, щоб приділяли більшу увагу до поліцейського свавілля. Нагадуємо, що є жертви, за які хтось має відповісти, й жертви, про які ми будемо пам'ятати завжди" — розповіла учасниця акції Юлія Напольська.

гандзюк харків

Фото: suspilne.media

На землі учасники акції поставили запалені лампадки. Юлія каже, що лампадки — це знак пам'яті про вогонь, який дарувала Катя людям.

Також організатори акції закликали користувачів соцмереж 4 листопада написати пост про те, чому важливо покарання винних у вбивстві Гандзюк.

гандзюк харків

Фото: suspilne.media

Акція пройшла паралельно у шістьох обласних центрах: у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Луцьку, Івано-Франківську.

Рідні та знайомі згадують Катю у своїх дописах у соцмережах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: