fbpx
Сьогодні
Небайдужа 09:15 04 Лис 2020

Два роки без Каті. Коли буде покарано замовників вбивства Гандзюк?

Справі про напад на Катерину Гандзюк уже більше двох років. Останнє засідання було вчора — розповідаємо, що стало відомо, та про нові обставини у справі

English version here

Фото most.ks.ua

31 липня 2018 року напали на активістку з Херсона Катерину Гандзюк — на неї виплеснули сульфатну кислоту, і через отримані опіки вона померла у лікарні. Це сталось рівно 2 роки тому, 4 листопада. Сьогодні річниця її смерті, і "Рубрика" розповідає про події, що відбулися протягом останнього року.

Кого вже засуджено?

Усі п'ятеро виконавців злочину отримали від 3 до 6,5 років ув'язнення. Серед них був Сергій Торбін, організатор групи, який отримав обвинувальний вирок терміном 6,5 років у червні 2019; безпосереднього нападника Микиту Грабчука ув'язнили на 6 років, Володимир Васянович, який возив Вишневського, та сам В'ячеслав Вишневський, що вистежували Катерину Гандзюк, отримали по 4 роки ув'язнення, а Віктора Горбунова, який купував кислоту, позбавили волі на 3 роки. Ще одного фігуранта справи, Ігоря Павловського, засуджено за приховування злочину. Батько загиблої активістки Віктор Гандзюк такий результат судового процесу назвав спектаклем:

"Від трьох до шести років. За вбивство. З особливою жорстокістю. Із завданням особливих мук. Вчинене групою осіб за попередньою домовленістю. На замовлення. За гроші. Боляче, гидко, соромно перед світлою пам'яттю Каті. Соромно за державу… В обмін на частину інформації та визнання провини — зміна статті обвинувачення, а отже, і зменшення термінів ув'язнення. Вигідно і прокурорам — не треба збирати докази, злочин розкрито, справа передана до суду, знижується градус суспільної напруги. Зручно і суддям, принаймні, швидко завершиться судове засідання", — прокоментував Віктор Гандзюк у Facebook.

СПЕКТАКЛЬ.Пам'ятаю кожен клаптик пересадженої шкіри на Твоїх руках, шиї та обличчі, рубці на повіках та губах. Щодня…

Posted by Віктор Гандзюк on Thursday, June 6, 2019

Покарано виконавців, але не замовників вбивства. У січні справа знов зрушила вперед, було розпочато її перегляд за нововиявленими обставинами, а у друзів та родини Каті з'явилася надія на те, що тепер і замовники вбивства відповідатимуть за вчинки. Протягом останнього року в СІЗО потрапили двоє причетних до вбивства Катерини: Олексій Левін і Владислав Мангер

Владислав Мангер 2 роки займав посаду голови Херсонської облради. До цього він протягом року був главою ТОВ «Екозерно», яке займається зберіганням і переробкою зернових культур і володіє майже найбільшим елеватором на півдні України. Володіє цією компанією дружина Владислава, Ірина Магнер. У 2017 році компанія фігурувала у кримінальній справі за фактом створення суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, чим завдано великої матеріальної шкоди державі, ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, вчиненого за участю колишніх працівників правоохоронних органів, а також зловживання службовим становищем посадовими особами правоохоронних органів, що спричинило тяжкі наслідки.

Другий підозрюваний — Олексій Левін, який за даними слідства є кримінальним авторитетом Херсонської області, працював помічником депутата обласної ради Миколи Ставицького й був радником голови Херсонської обласної ради Владислава Миколайовича Мангера. Раніше Левін був засуджений до 12 років ув'язнення — зокрема за злочини, пов'язані з підготовкою до вбивств. Після вбивства Каті Гандзюк він втік за кордон, але згодом інтерпол затримав його в Болгарії, екстрадицією Левіна повернули в Україну. 

Зараз справа Левіна та Мангера знаходиться в Дніпровському районному суді. Ухвалу про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою вони намагались оскаржити в апеляції, проте на засіданні 15 жовтня суд відмовив у клопотанні: Мангер перебуватиме у слідчому ізоляторі до 13 грудня 2020 року, а Левін — до 15 грудня. 

Колишнього помічника нардепа Ігоря Павловського засуджено за приховування злочину. Але про все по порядку.

"Наразі триває судовий розгляд по обвинуваченню колишнього голови Херсонської облради Мангера і його спільника — раніше засудженого за вбивства Левіна в організації нападу на Катерину Гандзюк, коментує прямо з судового засідання адвокатеса Євгенія Закревська, захисниця Каті. Допитали чотирьох важливих свідків. Досліджуємо письмові докази. Тут вже слідство сказало своє слово. Справа за судом. Ще триває досудове розслідування у фактовому провадженні, в якому збирають докази щодо інших замовників", розповіла пані Закревська.

Павловський уклав угоду зі слідством. Що він розказав?

Фігуранта справи, екс-помічника колишнього нардепа від БПП Миколи Паламарчука Ігоря Павловського на початку року затримали та повідомили йому про нові підозри, зокрема у створенні організованої злочинної групи. Спочатку Павловський фігурував у справі Гандзюк як посередник між імовірним замовником Мангером та виконавцями нападу, але потім він надав інші показання, уклав угоду з прокуратурою про визнання вини. За умовою угоди він мав надати чесні та правдиві показання про обставини нападу на Гандзюк, а взамін отримав пом'якшення покарання. 

Ігор Павловський

Ігор Павловський

Він розказав, що коли 3 серпня 2018 року затримали стрілочника Новікова, Левін дізнався про затримання. Очевидно, він не мав інформації про особу затриманого і думав, що затримали Торбіна, організатора вбивства. Левін прибіг до офісу Павловського, дуже хвилювався, сказав, що Торбіну потрібно знайти адвоката. На питання Павловського "чому затримали Торбіна?" Левін розповів про те, що "они облили Катерину Гандзюк кислотой", "Мы с Николаевичем заказали Гандзюк Торбину". Згодом, коли з'ясувалося, що затримали не Торбіна, а Новікова, Левін дуже просив Павловського не розповідати Мангеру і Ставицькому (депутат облради, офіційним помічником якого був Левін), що він розповів Павловському, що саме він (Левін)  "с Николаевичем заказали Катю Гандзюк". Павловський казав, що Николаевичем Левін називав Мангера, але потім змінив ці показання, за його словами, через погрози, що до нього поступали. 

16 жовтня Приморський районний суд Одеси визнав Павловського винним у приховуванні злочину та призначив йому 2 роки позбавлення волі умовно з іспитовим строком на рік. В ході слухання Павловський вибачився перед батьком Гандзюк. 

Марина Хромих, близька подруга Катерини, яка і зараз залишається поборницею її прав, вважає таке рішення суду несправедливим: "Сьогодні мене запитали, чи мені ок, що Павловський отримав умовний строк. Звісно, що я хотіла би, аби всі причетні присіли на довічне, а ми всі розійшлися з відчуттям виконаного обов'язку. Але я не живу ілюзіями про єдинорогів та веселки. Тому мені важливо, що Павловський принаймні дав покази на Мангера і Левіна в Дніпровському суді Києва, де відбувається суд по цих двох. Мені важливо, що тому ж суді від інших свідків прозвучало, що злочин планувався саме з кислотою. Що замовлення було саме на КИСЛОТУ", — пише вона на своїй сторінці у Facebook.

Ми запитали адвокатесу Закревську, чи вважає вона перемогою кожен наступний вирок щодо Ігоря Павловського?

"Після смерті Каті тут не може бути перемог. Це необхідні кроки, які необхідно зробити", — відповіла вона.

Зараз Павловський залишається в СІЗО, оскільки є підозрюваним у справі про Херсонське злочинне угруповання, слідство у якій триває. Слідчі вважають, що Павловський створив ОЗГ, яка для вчинення злочинів та їхнього покривання користувалася зв'язками з владою та правоохоронцями. "Метою її учасників було спільне вчинення злочинів проти власності, злочинів, пов'язаних з умисним знищенням чужого майна, спільна протидія законній господарській діяльності, протиправне заволодіння майном підприємств, установ, організацій, злочинів проти громадської безпеки та злочинів проти життя та здоров'я особи", — сказано у підозрі.

Нові свідки та підтвердження старих теорій

Під час судових засідань 8 і 9 жовтня свідок, підприємець з Херсонщини Сергій Брага розповів, що раніше він займався вирубкою лісу в області, мав відповідну ліцензію. Але в галузь зайшли Олексій Левін та його батько Олексій Москаленко. І підприємця витіснили, ліс стали підпалювати та рубати люди Владислава Мангера та Левіна, зокрема підприємець Микола Урманов, а спортсмени під керівництвом Левіна охороняли незаконну вирубку. За інформацією Браги, підпал Олешківського лісу в травні 2018 року, про який писала Катерина Гандзюк — це теж справа рук Левіна. Тож один із головних мотивів нападу на Катерину Гандзюк, за версією слідства — це схеми щодо розкрадання та підпалу лісу на Херсонщині, про які вона писала

Обпалений ліс з отих згорілих 600 гектар, який вивозили сьогодні фурами прямо в той час, коли на площі перед ОДА обласна…

Posted by Катерина Гандзюк on Friday, July 6, 2018

За словами Павловського, після "антимайдану" проти пилячів лісу під облрадою, який у дописі розкритикувала Гандзюк, Менгер обмовився, що "цій Гандзюк треба вже закрити рота". Всі ці події відбувались у липні 2018 року, а через три тижні по тому стався напад. 

Коли буде покарано всіх винних у смерті Каті Гандзюк?

Справжня кількість людей, винних у смерті Катерини Гандзюк, досі невідома. Активістка та подруга Катерини Гандзюк, Марина Хромих, каже: 

"Згідно численних журналістських розслідувань, замовників було кілька, було кілька організаторів, і ще невідомо, скільки було причетних, які знали, покривали, сприяли чи будь-що інше. Принаймні, просто приховували. Також нам не відома точна кількість тих правоохоронців, які покривали злочинців і саботували розслідування справи, поки вона була у підпорядкуванні херсонської поліції, і також є питання до Генпрокуратури під керівництвом Юрія Луценка. Тому кількість тих осіб, які безпосередньо причетні до злочину, до покривання та саботажу розслідування просто величезна. І це питання вже залежить від українського суспільства і запиту, який воно буде ставити українській владі".

Щодо інших замовників, неодноразово звучали імена Андрія Гордєєва, колишнього голови облдержадміністрації та його заступника, Євгена Рищука, який цього року став головою Олешківської ОТГ. Саме тієї громади, де знаходиться Олешківський ліс, де відбувались та відбуваються незаконні вирубки лісу, проти чого активно виступала Катерина Гандзюк. 

Вчора відбулося чергове засідання по справі Мангера та Левіна. Воно розпочалося майже із 2-годинною затримкою через запізнення "доставки" підозрюваних з СІЗО з невідомих причин. На засіданні досліджували письмові докази, і помилково було думати, що воно буде символічним і вирішальним у справі. Під завершення засідання суддя висловила сподівання дослідити всі письмові докази хоча б до кінця цього року — це означає, що справа знов затягнеться. Захисниця Катерини Євгенія Закревська пізніше повідомила журналістці "Рубрики", що сподівається на те, що остаточне рішення буде за рік. 

— Євгеніє, Катерини Гандзюк немає з нами вже 2 роки, але ви все одно продовжуєте захищати її інтереси. Що змушує вас це робити? Професійний обов'язок, власні переконання чи і те, і інше?

— Поки Катя була жива, я представляла її інтереси як потерпілої. Тепер — представляю інтереси її батьків і чоловіка, які є потерпілими у цих справах. У мене не виникало думки лишити потерпілих напризволяще.

катерина гандзюк

Фото radiosvoboda.org

Як повідомлялося, сьогодні, 4 листопада, у найбільших містах України відбудуться акції пам'яті в честь Катерини Гандзюк.

4498

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: