fbpx
Сьогодні
12:56 31 Лип 2021

Три роки тому відбувся напад на Катерину Гандзюк: 89% українців називають розслідування важливим для себе

English version here

3 роки тому, 31 липня 2018 року, на громадську активістку з Херсона Катерину Гандзюк було скоєно напад із використанням сірчаної кислоти.

Катерина отримала майже 40% опіків шкіри та численні ураження внутрішніх органів. Після 3-х місяців у лікарні та 14 операцій дівчина померла від отриманих травм.

Справа про напад на Катерину Гандзюк сколихнула українське суспільство та міжнародну спільноту. Як зазначають у громадській ініціативі "Хто замовив Катю Гандзюк?", напад на неї став лише черговим серед сотень інших жорстоких злочинів проти громадських активістів в Україні. Проте активісти переконані, що саме завдяки зусиллям небайдужих громадян ця справа стала найбільш резонансною і такою, що отримала хоча б якийсь шанс на те, щоб бути розслідуваною та завершитися справедливим покаранням замовників злочину.

"Розслідування вбивства Каті Гандзюк – це хрестоматійна справа неефективної роботи правоохоронної системи України: саботаж та покривання причетних працівниками поліції, існування феодальних кланів та місцевих еліт, де поєдналися місцева влада, правоохоронці та кримінал, а також – покривання замовників злочинів на найвищому рівні Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури", – вважають активісти.

Зазначається, що восени 2019 року було опубліковано результати соцдослідження ​​Фонду "Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва", згідно з яким:

  • 4 з 5 українців вважають напади на активістів важливою проблемою;
  • 3 з 4 опитаних вважають, що бути активістом в Україні – небезпечно для життя;
  • кожен 3-й українець знайомий із діяльністю ініціативи, що бореться за справедливість у справі Катерини Гандзюк;
  • 85% підтримують діяльність цієї ініціативи;
  • 89% опитуваних, із тих, хто знайомий зі справою Гандзюк вважають, що справедливе розслідування є особисто важливим для них.

"Ці результати яскраво свідчать, що справа Катерини Гандзюк не втрачає своєї актуальності для українського суспільства. Відтак, ми також хочемо нагадати про важливість розслідування та справедливого покарання усіх причетних до вбивства Катерини, у першу чергу – замовників цього страшного злочину", – підкреслюють друзі та однодумці щодо справи Катерини Гандзюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: