fbpx
Сьогодні
13:14 11 Жов 2021

Нобелівську премію з економіки розділили троє американських науковців

Премію Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля присудили економістам Девіду Карду, Джошуа Ангрісту і Гвідо Імбенсу.

Про це повідомляє Рубрика.

Девід Кард удостоєний премії за "емпіричний внесок в економіку праці", а Ангріст і Імбенс — "за методологічний внесок в аналіз причинно-наслідкових зв'язків".

"Лауреати цього року — Девід Кард, Джошуа Ангріст і Гвідо Імбенс — надали нам нові погляди на ринок праці і показали, які висновки про причину і наслідок можуть бути зроблені з природних експериментів. Їх підхід поширився на інші області і здійснив революцію в емпіричних дослідженнях", — йдеться на сайті Нобелівської премії.

Відзначається, що багато важливих питань зі сфери соціальних наук пов'язані з причинно-наслідковими зв'язками. Наприклад, в як імміграція впливає на рівень зарплат і зайнятість або як більш тривале навчання впливає на дохід людини в майбутньому. На ці питання складно відповісти, бо невідомо, що б сталося, якби імміграції було менше або якби та чи інша людина не продовжила навчання.

«Однак лауреати цього року показали, що на ці та подібні питання можна відповісти за допомогою природних експериментів. Ключовим моментом є використання ситуацій, в яких випадкові події або зміни політики призводять до того, що до груп людей відносяться по-різному, що нагадує клінічні випробування в медицині», — пояснили в Шведській королівській академії наук.

Раніше були відомі володарі премії миру та з медицини, фізики, хімії та літератури.

Довідка

Формально премія Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля не є Нобелівською премією, але вручається на тій же церемонії і тим же комітетом.

Вона закриває "нобелівський тиждень", протягом якого оголошують імена лауреатів. Премія з економіки присуджується з 1969 року. З 1969-го по 2020 рік лауреатами стали 86 осіб

Жінки ставали лауреатами премії лише двічі: Елінор Остром в 2009 році і Естер Дюфло в 2019-му. Дюфло, яка отримала премію у віці 46 років, є наймолодшим лауреатом премії з економіки в її історії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: