fbpx
Сьогодні
13:23 05 Жов 2021

Нобелівську премію з фізики у 2021 році отримали троє вчених

Нобелівську премію з фізики у 2021 році отримали вчені Сюкуро Манабе, Клаус Хассельманн і Джорджіо Парізі.

Про це повідомляє Рубрика.

Сюкуро Манабе та Клаус Хассельманн розділили половину суми "за фізичне моделювання клімату Землі й прогнозування глобального потепління".

А інша частина дісталася Джорджіо Парізі "за відкриття взаємодії безладу і флуктуацій у фізичних системах від атомних до планетарних масштабів".

У Нобелівському комітеті зазначають, що складні системи характеризуються хаотичністю і безладом, і їх важко зрозуміти. Тому премія цього року відзначає нові методи їхнього опису та прогнозування їхньої поведінки в довгостроковій перспективі.

«Відкриття, відзначені цього року, демонструють, що наші знання про клімат спираються на міцну наукову основу, засновану на аналізі спостережень. Всі лауреати цього року зробили свій внесок у глибше розуміння властивостей і еволюції складних фізичних систем», — наголошує Торс Ганс Ганссон, голова Нобелівського комітету з фізики.

Манабе показав, як підвищення рівня вуглекислого газу в атмосфері призводить до підвищення температури на поверхні Землі. У 1960-х роках він займався розробкою фізичних моделей клімату Землі — ці роботи стали основою для розробки сучасних кліматичних моделей.

6 жовтня стане відомом, хто отримає нобелівську премію з хімії, 7 жовтня — з літератури, а 8 жовтня назвуть лауреата премії миру. 11 жовтня оголосять володаря премії з економіки пам'яті Альфреда Нобеля, заснованої Держбанком Швеції.

Вручення нагород відбудеться 10 грудня, в день смерті Альфреда Нобеля. Зазвичай Нобелівських лауреатів особисто вітає король Швеції в Стокгольмі (крім володарів премії миру, яких вшановують в Осло). Однак через пандемію урочистої церемонії і банкету, як і минулого року, не буде. Нагородження відбудеться в онлайні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: