fbpx
Сьогодні
13:27 06 Жов 2021

Стало відомо, хто отримав у 2021 році Нобелівську премію з хімії

Нобелівську премію з хімії у 2021 році вручили вченим Бенджаміну Лісту та Девіду Макміллану — "за розвиток асиметричного органокаталізу".

Про це повідомляє Нобелівський комітет, передає Рубрика.

Бенджамін Ліст та Девід Макміллан отримали премію за розробку нового точного інструменту для молекулярного конструювання — органокаталізу. Ця розробка зробила хімію більш екологічною.

Експерти пояснюють, що багато областей досліджень і галузей залежать від здатності хіміків конструювати молекули. Ця робота вимагає каталізаторів, які є речовинами, що контролюють і прискорюють хімічні реакції, не стаючи частиною кінцевого продукту.

Наприклад, каталізатори в автомобілях перетворюють токсичні речовини в вихлопних газах в нешкідливі молекули. Наші тіла також містять тисячі каталізаторів у вигляді ферментів.

Бенджамін Ліст і Девід Макміллан показали, що органічні каталізатори можна використовувати для запуску безлічі хімічних реакцій.

"Використовуючи ці реакції, дослідники тепер можуть більш ефективно створювати що завгодно, від нових фармацевтичних препаратів до молекул, які можуть уловлювати світло в сонячних елементах. Таким чином, органокаталізатори приносять найбільшу користь людству", — зазначають у комітеті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: