fbpx
Сьогодні
12:45 04 Жов 2021

Нобелівський комітет у Стокгольмі оголосив лауреатів премії з медицини

У Швеції стартував Нобелівський тиждень, в рамках якої стануть відомі володарі найпрестижнішої нагороди в цьому році.

Про це повідомляє Рубрика.

Оголошення результатів відбудеться з 2 по 11 жовтня і традиційно стартувало з оголошення лауреатів Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини.

Цього року нагороду отримають Девід Джуліос і Ардем Патапутян з формулюванням "за їх відкриття рецепторів температури і дотику".

Лауреатами Нобелівської премії в області фізіології і медицини 2021 року стали Девід Джуліус з Каліфорнійського університету Сан-Франциско і Ардем Патапутян з інституту Скріппса в Ла-Хойя (США).

Відкриття двох вчених називають «революційним». Вони вивчали здібності людини, які давно сприймаються як належне — нашу можливість відчувати тепло, холод, біль або тиск під час дотиків.

Девід Джуліус використовував капсаїцин — активний компонент перцю чилі, який викликає відчуття печіння, — щоб визначити рецептори, які реагують на тепло. Ардем Патапутян використовував чутливі до тиску клітини, щоб відкрити новий клас рецепторів, які реагують на механічні подразники в шкірі та внутрішніх органах.

До відкриттів вчених ми не могли відповісти на фундаментальне питання про наше сприйняття: як температура та механічні стимули перетворюються в електричні імпульси у нервовій системі? Завдяки їхнім роботам ми стали набагато краще розуміти, як взаємодіють наші відчуття і навколишнє середовище. Ці дослідження стали основою для активної наукової діяльності, завдяки якій ми набагато краще почали розуміти, як наша нервова система сприймає тепло, холод і механічні подразники.

Цікаві факти

  • За період з 1901 по 2020 року Нобелівську премію з фізіології і медицини вручали 111 разів.
  • Жінки ставали лауреатками премії 12 разів.
  • У 1923 році Фредерік Бантінг став наймолодшим лауреатом премії за відкриття інсуліну — йому було 32 роки.
  • 87 років було найстаршому лауреатові — Френсісу Пейтону Раусу. У 1966 році він отримав Нобелівську премію за відкриття онкогенних вірусів.
  • Нобелівські премії через триваючу пандемію коронавірусу в 2021 році будуть вручатися в країнах, де знаходяться лауреати, а не на церемонії в Стокгольмі, повідомив Фонд Нобеля. При цьому Норвезький нобелівський комітет не виключив, що лауреат Нобелівської премії миру, ім'я якого оголошують в Осло, зможе приїхати в столицю Норвегії в грудні.

Додамо, в 2020 році розмір Нобелівських премій було збільшено на 1 млн крон і тепер становить 10 млн шведських крон (близько $ 1 млн) за кожну премію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: