fbpx
Сьогодні
17:49 07 Вер 2021

Громадськість вимагає від Ради рішучих кроків заради скорочення забруднення від промисловості

7 вересня, у міжнародний День чистого повітря та в перший день роботи Парламенту експерти та громадські активісти вимагають від депутатів негайної реєстрації та ухвалення законопроєкту про зменшення промислового забруднення, який імплементує Директиву 2010/75/ЄС.

"Щоб українці дихали чистим повітрям за 10 років, влада повинна ухвалити необхідні законопроєкти сьогодні. Текст законопроєкту, який може зменшити викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в Україні на 25% порівняно з 2015 роком, сьогодні вже існує. Міжнародні експерти майже два роки розробляли його з міністерством та експертним середовищем, але 15 липня депутати провалили його в Парламенті втретє на догоду олігархічному лобі", – каже Олена Кравченко, голова Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина".

"Червоними лініями" у тексті законопроєкту про зменшення промислового забруднення, які не можна переходити, на думку експертів та екологів є: терміни модернізації промисловості й збереження НТДМ (європейські нормативи для різних галузей) та запровадження автоматизованого моніторингу викидів передачею даних з онлайн.

Експерти наголошують, що сьогодні ніхто точно не знає реальні обсяги викидів ТОП забруднювачів у довкілля, державний екологічний контроль працює не ефективно, немає цифрової процедури отримання природоохоронних дозволів та оцінки сукупного впливу діяльності підприємства на довкілля, в законодавстві відсутні вимоги щодо проведення промисловістю екологічної модернізації за чіткими правилами та в конкретні строки. Як наслідок, за 10 років менше третини підприємств зазнали модернізації, а повітря в Україні є одним з найзабрудненіших в Європі. Це призводить до 54 тисяч додаткових смертей українців щороку в за даними ВООЗ та збитків у майже 6% ВВП.  Всі ці проблеми реально вирішити, якщо імплементувати Директиву 2010/75/ЄС про зменшення промислового забруднення.

"Зволікання з прийняттям цих законопроєктів – це пряме невиконання зобов'язань по Угоді про асоціацію, бо ми вже більше 7 років обіцяємо імплементувати Директиву про промислові викиди в українське законодавство. Як результат – відсутність належної екологічної модернізації найбільших підприємств-забруднювачів невдовзі означатиме більш суворі правила щодо вуглецевого регулювання на кордоні з ЄС, а також надалі збільшуватиме ризик аварій та техногенних катастроф. А цьому можна і потрібно запобігти якнайшвидше", каже Наталя Гозак, виконавча директорка ГО "Екодія".

Іншими екологічними пріоритетами Парламенту активісти вважають: прийняття законопроєкту про державний екологічний контроль в другому читанні, законопроєкту про відходи в другому читанні, законопроєкту про "Смарагдову мережу". Ці питання  також вже відображені в плані роботи профільного комітету Верховної Ради.

Основна тема Міжнародного дня чистого повітря для блакитного неба ООН – акцентувати потребу у чистому повітрі для кожного особливо в період пандемії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: