fbpx
Сьогодні
16:49 07 Вер 2021

Чоловіки більше за жінок відповідальні за шкідливі викиди, — дослідження

Чоловіки купують товари й користуються послугами, які призводять до більшої кількості шкідливих викидів в атмосферу, ніж у випадку жінок. Такого висновку дійшли дослідники зі Швеції, проаналізувавши купівельні звички представників обох статей у своїй країні.

Про це йдеться в дослідженні в науковому виданні Journal for Industrial Ecology, повідомляє The Guardian.

Автори дослідження — представники шведської організації Ecoloop, яка консультує компанії у сфері збалансованого використання природних ресурсів. Троє дослідників вирішили оцінити структуру витрат самотніх чоловіків і жінок у Швеції під кутом зору екологічності.

З'ясувалося, що чоловіки витрачають у середньому лише на 2% більше грошей, ніж жінки, але разом із цим придбані ними товари й послуги спричиняють на 16% більше шкідливих викидів в атмосферу.

Найбільша різниця у викидах стосувалася придбання палива для авто — жінки частіше користувалися громадським транспортом. Автори наголошують, що цей аспект є маловивченим і його слід брати до уваги під час заходів із боротьби зі змінами клімату.

Всесвітній день кліматичних дій

«Статті витрат доволі стереотипні: жінки більше витрачають на домашній декор, здоров'я та одяг, а чоловіки — на паливо для авто, обіди в ресторанах, алкоголь і тютюн», — говорить співавторка дослідження Анніка Карлсон Кан'яма з Ecoloop.

Також з'ясувалося, що близько третина всіх шкідливих викидів припадає на товари й послуги, які люди — як чоловіки, так і жінки — купують під час відпустки. «Це значно більше, ніж я очікувала», — говорить Карлсон Кан'яма.

Дані для аналізу дослідники брали за 2012 рік і лише щодо самотніх людей, оскільки інших подібних досліджень не проводили. Втім, вони стверджують, що на висновки це не впливає — адже структура витрат відтоді не надто змінилася.

Автори дослідження радять людям змінити харчування (замінити м'ясо й молочні продукти рослинною їжею) й спосіб проведення відпусток (наприклад, замість літаків користуватися залізничним транспортом).

Вони зауважують, що ці кроки не передбачатимуть додаткових витрат (як, приміром, у випадку придбання електричного авто), але, як свідчать підрахунки, допоможуть знизити шкідливі викиди, за які відповідальні окремі люди, майже на 40%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: