fbpx
Сьогодні
19:54 20 Сер 2021

Никифоров: Два українські літаки готові вилетіти з Кабулу

Два українські літаки в Кабулі чекають можливості вилетіти з Афганістану.

На цьому наголосив прессекретар Президента Сергій Никифоров на брифінгу.

"Україна зробить усе можливе, щоб вивезти з Кабула всіх своїх громадян і громадян тих країн, які звернуться по допомогу. Президент контролює це особисто. Те, що ми не кидаємо своїх напризволяще, ми вже неодноразово доводили. Можна згадати й ситуацію з пандемією COVID-19, і нещодавнє звільнення українських громадян у Грузії", – зазначив він.

Сергій Никифоров зауважив, що Україна й Туреччина допомогли евакуювати з Афганістану відому афганську режисерку Сахру Карімі з родиною. Зараз вона в Києві й запрошена на cаміт перших леді та джентльменів, що відбудеться 23 серпня в столиці України.

Прессекретар Зеленського зауважив, що українці, які хочуть виїхати з Афганістану, мають звертатися до дипломатичних представництв України в Таджикистані та Пакистані.

"Зараз таких звернень десь близько сотні. Плюс ті 12 людей, які працювали за субконтрактами від ООН на військовій базі. Вони, до речі, вже в безпеці. Зараз у Кабулі два наших літаки: один військовий, один цивільний. Вони чекають можливості вилетіти додому. Домовляємося про це з усіма сторонами", – розповів Сергій Никифоров.

Що відбувається в Афганістані?

Після терактів 11 вересня 2001 року США ввели свої війська до Афганістану.

За умовами мирної угоди, підписаної між США і талібами, крайній термін для виведення американських військ з Афганістану був призначений на 1 травня 2021 року.

Президент США Джо Байден пояснив вивід тим, що за 20 років присутності американців у Афганістані зупинити громадянську війну там не вдалося. Крім того, за його словами, від експрезидента Дональда Трампа він успадкував урізану угоду про вивід американських військ з країни.

Внаслідок виведення більшої частини військового контингенту наступ талібів відбувався з небувалою швидкістю. Як повідомляла Рубрика, 13 серпня "Талібан" захопили найбільші міста Афганістану.

Вже 15 серпня Таліби заявили про захоплення всього Афганістану.

Після захоплення влади таліби оголосили загальну амністію, а також дозволили жінкам залишитися телеведучими.

Нагадаємо, що уже 120 українців звернулися до дипломатів із бажанням евакуюватися з Афганістану, де владу захопило угруповання Талібан.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: