fbpx
Сьогодні
17:52 20 Сер 2021

Кулеба заявив, що певні сили не хочуть, аби Україна евакуювала своїх громадян з Афганістану

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про складність процесу евакуації з Афганістану і додав, що "є сили, які не зацікавлені, щоб Україна успішно здійснила евакуацію".

Він сказав про це в інтерв'ю Радіо Свобода.

Міністр не зміг назвати час відльоту чергового евакуаційного рейсу.

"Якщо чесно, то вже декілька разів переносили. Я не буду коментувати те, де і який літак зараз перебуває, з міркувань безпеки. Тому що ситуація в Кабулі дуже непроста. І є сили, які не зацікавлені в тому, щоб евакуацію Україна успішно здійснювала", – сказав Кулеба.

За його словами, кожен виліт літака з аеропорту Кабулу пов'язаний із вирішенням "мільйона проблем, починаючи від того, як забезпечити, щоб саме ті громадяни, які мають потрапити на борт, туди потрапили, завершуючи банальною буксировкою літака".

"Тому що аеропорт по суті поділений на дві частини – цивільну і військову. Американці контролюють військову частину. Служби хаотичні, дозаправка, підзарядка, буксир. Мільйон проблем! І в мене сидять люди, які займаються вирішенням цього мільйона проблем для того, щоб літак злетів. Тому коли він злетить і залишить афганський авіаційний простір, ми з задоволенням про це повідомимо", – сказав міністр.

Він наголосив, що ситуація там – "дуже-дуже крихка", і закликав усіх "зберігати спокій і не поширювати інформацію про українські літаки доти, поки вони не залишать авіапростір Афганістану".

"Інші не могли дістатися аеропорту з тих чи інших причин. Зараз ми працюємо над подальшою евакуацією. Ніхто не кинутий напризволяще, ніхто не забутий. Я, користуючись нагодою… ще раз закликаю всіх звертатися до посольства України в Таджикистані або до посольства України в Пакистані, залишати свої контактні дані, свої паспортні дані, де ви перебуваєте, якщо ви хочете потрапити на евакуаційний рейс. Ми систематизуємо всі списки і при першій же нагоді орієнтуємо людей, куди і коли їм треба прибути для того, щоб залишити Афганістан", – наголосив міністр.

За його словами, пріоритет №1 при евакуації становлять громадяни України.

"Умовно кажучи, якщо на борту літака 180 місць, а в нас є 150 громадян України, готових летіти, і 300 іноземців, яких нас просять забрати, ми заберемо 150 громадян України, а на решту 30 місць візьмемо іноземців. Громадяни України – абсолютний пріоритет", – сказав він.

Що відбувається в Афганістані?

Після терактів 11 вересня 2001 року США ввели свої війська до Афганістану.

За умовами мирної угоди, підписаної між США і талібами, крайній термін для виведення американських військ з Афганістану був призначений на 1 травня 2021 року.

Президент США Джо Байден пояснив вивід тим, що за 20 років присутності американців у Афганістані зупинити громадянську війну там не вдалося. Крім того, за його словами, від експрезидента Дональда Трампа він успадкував урізану угоду про вивід американських військ з країни.

Внаслідок виведення більшої частини військового контингенту наступ талібів відбувався з небувалою швидкістю. Як повідомляла Рубрика, 13 серпня "Талібан" захопили найбільші міста Афганістану.

Вже 15 серпня Таліби заявили про захоплення всього Афганістану.

Після захоплення влади таліби оголосили загальну амністію, а також дозволили жінкам залишитися телеведучими.

Нагадаємо, що уже 120 українців звернулися до дипломатів із бажанням евакуюватися з Афганістану, де владу захопило угруповання Талібан.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: