fbpx
Сьогодні
12:56 17 Сер 2021

З Афганістану хочуть виїхати уже 120 українців: їх не можуть евакуювати через натовпи в Кабулі

Фото: @saadmohseni/Twitter; @MalikMudassir2/Twitter

Уже 120 українців звернулися до дипломатів із бажанням евакуюватися з Афганістану, де владу захопило угруповання Талібан. В аеропорту Кабула є український літак, але він не зміг вилетіти через перекриття людьми злітних смуг.

Про це розповів заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін, передає "Нromadske".

Напередодні повідомлялось про 90 українців, які чекають на евакуацію. За словами заступника міністра, кількість українців, які звертаються по допомогу продовжує зростати.

"Проблеми в усьому, зокрема в тому, як безпечно доставити їх (людей — ред.) до Кабула. Друга частина — доставити безпечно людей до аеропорту: дороги перекриті, не зрозуміло ким контролюються, всюди стрілянина. Декілька наших груп мали декілька безуспішних спроб дістатися аеропорту", — зазначив Єнін.

Він пояснює, що на летовищі є цивільний сектор під контролем Талібану, який зайняли тисячі людей, і військовий сектор, який поки контролюється американськими військовими.

Від учора, 16 серпня, афганська адміністрація закрила повітряний простір над Кабулом до подальших повідомлень.

"Виліт дозволено поки що лише військовим літакам, але ситуація постійно змінюється. В аеропорту Кабула стоїть ще один літак, який планував летіти в Україну ще учора (16 серпня — ред.) вранці, проте через перекриття смуги десятками тисяч людей він просто не мав змоги зрушити з місця", — сказали у міністерстві.

Поки незрозуміло, коли цей літак зможе вилетіти з Кабула. Наразі ж Україна працює з партнерами, збирає інформацію про громадян, надає рекомендації безпеки.

"Ми звертатимемося по допомогу до інших країн, і теж по ходу вивозитимемо іноземців", — сказав Єнін

Як повідомляла Рубрика, 15 серпня Україна вивезла з Афганістану 79 людей, восьмеро з них — українці, більшість евакуйованих — громадяни Афганістану.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: