fbpx
Сьогодні
11:31 15 Сер 2021

Байден пояснив, чому американські військові їдуть з Афганістану

Фото: Reuters

Президент США Джо Байден заявив, що за 20 років присутності американців у Афганістані зупинити громадянську війну там не вдалося.

Про це йдеться у заяві Байдена, яка була опублікована на сайті Білого дому.

"Америка вирушила до Афганістану 20 років тому, щоб перемогти сили, які напали на цю країну 11 вересня. Ця місія призвела до загибелі Осами бен Ладена понад десять років тому і занепаду Аль-Каїди. І все ж, через 10 років, коли я став президентом, невелика кількість американських військ все ще залишалася на тій землі, що було на шкоду, аби відкликати їх або повернутися до відкритого бою", – пояснює Байден.

За словами президента США, за 20 років війни в Афганістані Америка направила своїх кращих молодих чоловіків і жінок, інвестувала майже 1 трильйон доларів, навчила понад 300 000 афганських солдатів і поліцейських, оснастила їх найсучаснішою військовою технікою і підтримала свої повітряні сили як частину найдовшої війни в історії США.

"Ще один рік, або п'ять років, військової присутності США не мав би значення, якщо афганські військові не можуть або не будуть утримувати свою власну країну. І нескінченна американська присутність посеред громадянського конфлікту в іншій країні була неприйнятною для мене", – наголосив президент.

За словами Байдена, від експрезидента Дональда Трампа він успадкував урізану угоду, яка дозволила залишитися Талібану на найсильнішій військовій позиції з 2001 року і яка зобов'язала США 1 травня 2021 року покинути Афганістан.

"Коли я став президентом, я зіткнувся з вибором – дотримуватися угоди, з коротким розширенням, щоб безпечно вивести сили наших сил і союзників, або нарощувати нашу присутність і відправити більше американських військ воювати в громадянському конфлікті іншої країни. Я був четвертим президентом, який головував в американській присутності в Афганістані – двох республіканців, двох демократів. Я б не став, і не буду, передавати цю війну п'ятому", – заявив Байден.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: