fbpx
Сьогодні
21:13 23 Лип 2021

Адмірал ВМС США про провокації Росії у Чорному морі: Капризи 5-річної дитини

Адмірал ВМС США Роберт Берк назвав "фантастичними" проведені під спільним проводом США та України навчання "Сі-Бриз", в яких взяло участь 32 країни.

Його промову в рамках програми спікерів "Центру ВМС США" цитує "Голос Америки", передає Рубрика.

Берк прокоментував "Сі-Бриз" і відзначив зростання агресивної поведінки з боку Росії, що виявилось і під час навчань, коли російські сили регулярно вдавались до провокативних дій.

Хоча ризик від таких дій Росії є тактичним, "це може перерости в стратегічне питання" заявив Берк. Адмірал навів декілька прикладів провокаційних дій з боку Росії, з якими зіткнулись учасники "Сі-Бриз".

Так, організатори навчань за три тижні до їх проведення повідомили мореплавців та інших про проведення цих операцій, заявив військовий.

"Але під час виконання "Сі-Бриз", Росія оголошує зони закриття, як вони це робили за часів холодної війни – вони оголошують, що закривають цей сектор Чорного моря … Це не нове, але протягом "Сі-Бриз" вони закрили цілу західну половину Чорного моря. Якщо б це не становило загрози, це б було сміховинно, щось подібне до капризів 5-річної дитини", – заявив Берк.

Також, відзначив він, були збройні перехоплення літаками, а до того ж за силами союзників та партнерів постійно слідкували російські кораблі.

"Коли ударний літак перелітає над винищувачем на висоті 100 футів прямо над верхівкою, наші [командувачі] мають прийняти рішення, чи цей літак збирається атакувати, чи ні", – сказав він і запевнив, що США та союзники не піддаватимуться на провокації.

"Реальна загроза тут – постійні спроби булінгу з боку Росії – в екстремальному випадку – це зміна кордонів, як у випадку незаконної анексії Криму в 2014. Це показує нам, що вони готові зробити, якщо думають, що їм це зійде з рук. На щоденному рівні – це заборона країнам доступу до міжнародних вод, значне нагромадження військових сил на Півночі Атлантики і на Сході Середземного моря – в Арктиці, на Чорному морі та на сході Середземного моря і загрози, які становить це масштабне нагромадження військ", – сказав Берк.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: