fbpx
Сьогодні
15:51 18 Лип 2021

Екснардеп Береза заявив, що Росія може спробувати окупувати острів Зміїний

Народний депутат VIII скликання Борислав Береза звернувся до президента України Володимира Зеленського, аби попередити про можливе вторгнення Російської Федерації на острів Зміїний.

Про це він зазначив у Facebook.

Береза переконаний, що наразі острів перебуває під загрозою захоплення. У своїй думці він посилається на висновки світових аналітиків і те, що президент РФ Володимир Путін згадав цей острів у своїй нещодавній статті.

"Острів Зміїний знаходиться в районі величезних покладів природного газу та нафти на континентальному шельфі України. Це десятки мільйонів тонн нафти та десятки мільярдів кубометрів газу і це приваблює РФ, як будь-якого злодія. Але головне це те, що втрата Зміїного запустить багато процесів, які несуть шкоду Україні. Це і зміна фактичних морських кордонів України, поширення морської блокади яку зараз реалізує Кремль стосовно України, продовження блокування українських чорноморських портів, ще більше перешкоджання вільному судноплавству у Чорному морі та доступу до дельти річки Дунай, що омиває береги 10 країн. Все це може статися в будь-який момент, як тільки РФ розпочне свою операцію по захоплення острова Зміїний. Путін планує захопити Зміїний, щоб по декількох напрямках завдати шкоди Україні", – вважає Береза.

Екснардеп переконаний, що сьогодні у Путіна у Чорному морі вистачає військових, щоб захопити острів Зміїний упродовж 5-6 годин, а впродовж 10-12 годин наростити сили та оборону Зміїного для довгострокового утримання острову.

Напротивагу цьому, за його словами, в України немає зараз сил біля Зміїного, які можуть своєчасно зупинити ворога, а також не вистачить часу для власного реагування українських військ по цьому напрямку, щоб захистити Зміїний. Борислав Береза переконаний, що нестачу частково можливо компенсувати за рахунок перманентної ротаційної присутності в Чорному морі кораблів країн-членів НАТО, передусім США та Великої Британії. Це потребує відповідних політичних рішень.

"Ризик захоплення РФ острова Зміїний має бути озвучений на всіх можливих дипломатичних майданчиках для запобігання реалізації викладеного сценарію з використанням фактору неочікуваності з боку росіян", – наголошує колишній депутат.

Наостанок Береза закликав Зеленського скликати РНБО, аби прийняти відповідні рішення для оборони Зміїного.

"Зараз у вас ще є час. Потім його не буде. Будуть наслідки ваших дій або вашої бездіяльності", – написав Береза.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: