fbpx
Сьогодні
18:27 22 Чер 2021

В Одесі "цвіте" Чорне море: названа причина

Біля узбережжя Одеси вже кілька днів "цвіте" Чорне море. Вода набула неприродного для нього оливково-зеленого відтінку.

Це явище викликане цвітінням ціанобактерії Aphanizomenon flos-aquae, повідомляє Одеський кур'єр.

Особливо добре "цвітіння" видно безпосередньо біля берега, в першу чергу – в напівзакритих акваторіях пляжів, відокремлених від відкритого моря хвилерізами. У деяких випадках смуги оливково-зеленої води помітні й далеко від берега.

Це явище в 2021 році викликано цвітінням ціанобактерії Aphanizomenon flos-aquae. Зараз для неї найбільш сприятливі умови – тепла морська вода (з температурою понад 19-20 градусів) у поєднанні з низькою солоністю і наявністю великої кількості різних органічних речовин у воді. Річ у тому, що сильні дощі останніх декількох днів призвели до масового потрапляння в море різного сміття, відходів і просто бруду з міста – шляхом поверхневого стоку дощової води й внаслідок стоку води через дренаж.

Востаннє саме така ціанобактерія цвіла в море біля Одеси у 2015 році. Схоже явище, але з іншою ціанобактерією – Nodularia Spumigena – спостерігалося влітку 2019 року і влітку 2020 року, щоразу в червні.

"З моменту "зеленого" припливу 2019, пройшло 2 роки і наші прохання про покупку обладнання для виявлення токсинів в пробах морської води, так і не були почуті і підтримані жодним керівником жодного підрозділу, а даремно. Ми готові працювати на благо нашого міста!" – зазначає гідробіолог Галина Теренько.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: