fbpx
Сьогодні
09:59 19 Кві 2021

Сьогодні стартує весняна сесія ПАРЄ: представники Росії не приїхали

Сьогодні стартує весняна сесія ПАРЄ. Вдруге через карантинні обмеження делегати працюватимуть у гібридному режимі. Делегати з України беруть участь особисто, натомість представники РФ – не наважилися приїхати.

Про це повідомила у  Фейсбук народна депутатка від партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

"Важко сказати, чого злякалися більше: пропустити зверенення Путіна до Федеральних Зборів чи почути в обличчя у сесійній залі Асамблеї відверто неприємні речі", – зазначила вона.

Кравчук нагадала, що ПАРЄ (Парламентська асамблея Ради Європи) – один з двох головних статутних органів Ради Європи і найстаріший в Європі орган міжпарламентської співпраці, що складається з представників парламентів усіх держав-членів, зараз їх 47. Асамблея ухвалює резолюції та рекомендації на основі доповідей, підготованих депутатами.

"Ця сесія є надзвичайно важливою. Високий рівень заходів видно зі списку спікерів, зокрема: канцлер Німеччини Ангела Меркель – очільниця уряду країни, що головує у Комітеті міністрів Ради Європи, та Міхаель Рот, як державний міністр, виступить від німецького уряду (долучаться дистанційно); президент Європарламенту Девід Сассолі, президент Молдови Мая Санду та генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич звернуться до парламентарів безпосередньо у Страсбурзі", – написала Кравчук.

За її словами, робота обіцяє бути досить насиченою. Одна з найцікавіших тем – бачення Асамблеєю стратегічних пріоритетів Ради Європи, в обговоренні якої братиму участь від політичної групи АЛДЕ (де я є віце-президенткою).

Також делегати розглянуть питання порушення прав людини та необхідності виборчої реформи у Білорусі, оподаткування у сфері цифрової економіки, дискримінації людей із хронічними захворюваннями, захисту прав людини серед національних меншин і європейської політики щодо діаспор і, звісно, "COVID-дозволи або сертифікати: захист основоположних свобод і правові наслідки" тощо.

При цьому у четвер мають відбутися термінові дебати про арешт у січні російського опозиційного політика Олексія Навального.

"Тема гостра і дещо контраверсійна, але для нашої делегації – це больова точка Росії, на яку ми маємо тиснути незважаючи на некоректні висловлювання Навального щодо українських питань. Ми маємо ще і ще привертати увагу міжнародної спільноти до дискредитуючої владу РФ практики переслідування політичних опонентів та засудити порушення прав людини", – зазначила Кравчук.

Вона також відмітила, що робота делегатів сесійною залою не обмежиться.  Кравчук візьме участь у засіданнях 2-х комітетів: з питань рівності та недискримінації, а також з питань культури, науки, освіти та медіа.

"Окрім того, надзвичайно важливою для нашої делегації є підтримка заяви членів Парламентської асамблеї Ради Європи щодо провокацій Російської Федерації та ескалації військових дій, підготованої литовським колегою та другом України Емануелісом Зінгерісом  в межах співпраці у форматі Балтік+. Я відчуваю велику вдячність за цей стратегічний для нас текст, адже сьогодні ми маємо використати доступ до всіх міжнародних майданчиків, щоб привернути увагу до загострення ситуації біля наших кордонів через скупчення російських військ", – зазначила народна депутатка.

Також планується, що українська делегація закличе делегатів країн-учасниць долучатися до Кримської платформи на рівні ПАРЄ.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: