fbpx
Сьогодні
08:50 09 Кві 2021

У Зеленського звинуватили "Батьківщину" і "ЄС" в зацікавленості повернути Тупицького

Фракції "Батьківщина" і "Європейська солідарність" відверто "демонструють зацікавленість у тому, щоб Конституційний суд під керівництвом Олександра Тупицького продовжував виносити неконституційні і антидержавні рішення".

Про це заявив народний депутат, представник президента в Конституційному суді України Федір Веніславський, коментуючи конституційне подання "Батьківщини" і "Європейської солідарності", в якому народні депутати оскаржують конституційність указів Володимира Зеленського про скасування указів президента-втікача Віктора Януковича про призначення суддями КСУ Тупицького і Касмініна.

"В цілому це не дивно, оскільки саме лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко звертався до КСУ з поданням про неконституційність закону України про позбавлення Віктора Януковича звання президента України", – зазначив Веніславський.

Він наголосив, що підписавши конституційне подання, народні депутати продемонстрували, що "вони схвалюють і підтримують пана Тупицького, неодноразово здійснював дії на шкоду інтересам національної безпеки, територіальної цілісності і державного суверенітету України".

Він також підкреслив, що "немає побоювань, що КСУ може визнати укази Володимира Зеленського неконституційними, адже вони видані в межах повноважень президента України, на основі і на виконання Конституції і законів України".

Веніславський уточнив, що оспорювані укази президента Зеленського видані на основі ст.102 Конституції України, на виконання рішення РНБО і відповідно до законів України про національну безпеку і про РНБО.

Він підкреслив, що "сам факт конституційного подання в КСУ підтверджує визнання юридичної сили указу президента Зеленського".

"Значить, цей указ є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами. Крім того, пан Тупицький і пан Касмінін звернулися з позовом до Верховного суду, тим самим підтвердивши, що визнають силу цього указу. І усвідомлюють, що на даний момент вони вже не є суддями КСУ", – резюмував представник президента в Конституційному суді.

Як повідомляла Рубрика, кримінальну справу Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило стосовно Тупицького за фактом вчинення самоправства.

Крім того, 2 березня голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков направив до суду два протоколи про адміністративне порушення стосовно Тупицького.  Однак 26 березня Тупицький не прийшов до суду. Того ж дня НАЗК склало на нього ще один протокол.

27 березня Зеленський скасував указ про призначення Тупицького суддею КСУ. Президент Зеленський заявив, що Тупицький та Касманін "можуть відправлятися на заслужений відпочинок".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: