fbpx
Сьогодні
Що відбувається 13:23 29 Бер 2021

"Тепер це конституційна криза": чому рішення Зеленського щодо Тупицького створить Україні нові проблеми

Війна між президентом Володимиром Зеленським та головою Конституційного суду Олександром Тупицьким триває. 27 березня глава держави зробив черговий різкий крок, скасувавши указ екс-президента Віктора Януковича про призначення судді на цю посаду. Мотив Зеленського зрозумілий: він хоче прибрати суддю, який пішов у глуху опозицію і створює вибухонебезпечну ситуацію в органі, який може скасувати практично будь-яке рішення президента, Верховної Ради або Кабміну

English version here

Про що йдеться в указі?

"Скасувати указ президента України від 14 травня 2013 № 256 "Про призначення А. Тупицького суддею Конституційного суду України", — йдеться в повідомленні, яке поширила прес-служба глави держави.

Крім того, Зеленський скасував указ Януковича про призначення ще одного судді Конституційного суду — Олександра Касмініна.

У президента спробували спертися на рішення Верховної Ради від 17 лютого, у якому стверджується, що Янукович у період з 2010 по 2014 рік узурпував владу. Втім, до законності цього рішення парламенту теж є питання, оскільки у 2010-му році президент-утікач виграв вибори і займав посаду цілком легітимно. Також Зеленський наполягає на тому, що знаходження Тупицького на посаді створює "загрозу національній безпеці". Ще один аргумент, який можна оскаржити.

Сам Тупицький поки що ніяк не коментував цей указ, а в його захист передбачувано виступив представник президента в КСУ Федір Веніславський.

"Після цього указу пан Тупицький втратив статус судді КСУ. Він більше не є суддею, не має ніякого статусу і відношення до КСУ. Я думаю, з сьогоднішнього дня з нього знімуть держохорону як з особи, яка втратила це право", — заявив Веніславський журналістам.

"Покупка ним земельної ділянки (в Криму, — ред.) За законами РФ фактично означає, що він своїми діями визнав: Крим анексований законно… Упевнений, це може бути використано нашими ворогами для підтвердження легітимності режиму РФ у Криму", — додав представник КСУ.

тупицький

"Тепер це Конституційна криза"

Для того, щоб розібратися в легітимності цього рішення, "Рубрика" зв'язалася з експертом з конституційного права Богданом Бондаренком.

"Я не впевнений, що цей указ взагалі треба оскаржувати. Якщо не виносити оцінки з юридичної точки зору, то ми прийдемо до того, навіщо нам потрібна Конституція, закони і так далі. Просто хороший хлопець покарав поганого або навпаки. Але в такому разі закон і право ми прибираємо.

З юридичної точки зору, є указ про призначення. Це акт кадрової індивідуальної дії. У чому його особливість: коли ми призначаємо будь-яку людину актом, вона стає на посаду і починає виконувати функції. Далі цей акт залишається дієвим, але він припиняє дію. Після цього починаються трудові відносини, здійснення держслужби і так далі", — пояснив експерт.

Як пояснив Бондаренко, фактично Зеленський скасував те, що і так не діє.

"А в такому випадку, як воно впливає на те, що відбувається сьогодні? Ніяк. Можу припустити, що в Офісі президента є така позиція: "Ми скасували указ, значить його не повинно бути на посаді". Але це не звільнення. Так ось далі будуть призначатися нові люди на ці посади, у нас буде двовладдя, четверовладдя — подальший рівень легітимності рішень КСУ зрозумілий. З сьогоднішнього дня це реально Конституційна криза. Таке вже не вперше робиться в нашій історії: Зеленським скасовувався указ про втрату громадянства Саакашвілі, і у Ющенка таку дурість робили. Це не має ніякої логіки. Я очікував цих дій в листопаді, але зараз це стало для мене сюрпризом", — говорить юрист.

За словами експерта, в подальшому Тупицький може звернутися до Верховного суду або навіть оскаржити указ через КСУ, якщо туди звернеться якась група нардепа.

"Якщо ми починаємо говорити про правову позицію в ЄСПЛ, то це буде коли-небудь і не матиме такого значення. Тому ситуація погана і стає все гіршою — ніхто не зупиняється. Коли навіть ілюзія права втрачається, то це призводить до того, що його дійсно немає. Починає діяти реально право сили — не таке, про яке говорять по ТБ, а справжнє", — уклав Бондаренко.

Очевидно, що Тупицький навряд чи погодиться піти без бою, а відміна указу Зеленським не змінює ситуацію на краще — лише погіршує.

Зазначимо, що повідомлялося, що відсторонений глава КСУ отримав в лютому 350 тисяч гривень зарплати.

8169

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: