fbpx
Сьогодні
13:58 08 Кві 2021

"Не можна пояснити навчаннями": за 250 км від Харківської області помітили польовий табір російських військ

Фото: СІТ

Дослідницька група Conflict Intelligence Team (CIT) виявила неподалік від кордону з Харківською та Луганською областями у Воронезькій області польовий табір російських військ.

Як зазначають розслідувачі, вони вивчили відео у соцмережах про перекидання військ і виявили, що часто техніка прибуває до Воронезької області.

Так, війська концентруються у польовому таборі на південь від Воронежа — це приблизно 250 км від кордону з Харківською та підконтрольною Україні Луганською областями.

Також, ймовірно, війська концентруються неподалік від Острогожська — приблизно за 150 км від кордону з Україною.

Значна частина техніки належить до Центрального військового округу, який не межує з Україною, і щоб дістатися до Воронежа, техніка подолала сотні й тисячі кілометрів. CIT встановила, що військові ешелони розвантажуються на станціях Маслівка та Трисвятська у районі Воронежа.

Відповідно до відео та фото місцевих, розслідувачі помітили, що в області встановили наметове містечко, є польовий шпиталь зі знаками медичної служби, кухня. У CIT вважають, що є ознаки того, що це буде одне з місць, куди стягуватимуть війська.

Журналіст Крістіан Тріберт із NYT опублікував знімки з супутників, на яких видно військову техніку у Воронезькій області.

У CIT зазначають, що концентрація російських військ біля Воронежа "викликають занепокоєння, бо її неможливо пояснити навчаннями чи навіть приготуваннями до українського наступу".

Концентрацію російських сил біля кордонів з Україною називають безпрецедентною з 2015 року.

Так, Воронезька область межує з підконтрольною Україні територією, а не самопроголошеними республіками. Розслідувачі вказують, що для введення військ на Донбас "логічніше було б розміщувати їх в Ростовській області", тому припускають, що дислокація військ у Воронезькій області має "радше наступальний, ніж оборонний характер".

"Однак навіть у цьому випадку не можна однозначно стверджувати про неминуче вторгнення російських військ на підконтрольну Україні територію. Якщо метою Кремля є тиск на Київ і Вашингтон, то цілком логічно було б розташувати війська досить загрозливим чином, наприклад, через біля кордону з Харковом і підконтрольною Луганщиною", — роблять висновок у CIT.

Як повідомляла Рубрика раніше, головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак у Верховній Раді повідомив, що уздовж державного кордону України розміщені 28 батальйонних тактичних груп збройних сил РФ.

За словами Хомчака, російські війська сконцентровані в Брянській, Воронезькій, Ростовській областях та на території тимчасово окупованого Криму. Крім того, ВС РФ під приводом військових навчань і тренувань стягують до кордону з Україною додаткові сили і засоби.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: