fbpx
Сьогодні
10:19 07 Бер 2021

Глобальне потепління може збільшити кількість екстремальних опадів, - дослідження

У світі підвищення температури призведе до збільшення екстремальних опадів.

Про це йдеться у новому дослідженні Університету Ньюкасла (Великобританія), опублікованому Nature Reviews Earth & Environment, передає EcoTown.

"Підвищення температури є основним фактором збільшення екстремальної інтенсивності короткочасних опадів, які, як правило, відбуваються влітку і викликають небезпечні раптові повені у Великобританії, – зазначають кліматологи. – Необхідно вжити заходи для адаптації до зміни клімату".

Міжнародна команда вчених проаналізувала дані спостережних, теоретичних і модельних досліджень з метою зясувати причини екстремальних дощів і раптових повеней.

"Екстремальні опади посилюються з потеплінням, як правило, зі швидкістю, що відповідає збільшенню атмосферної вологості, – зазначають дослідники. – Підвищення температури в деяких регіонах впливає на короткочасні сильні зливи в набагато більшій мірі".

Зміна клімату зумовлює більш спекотне і сухе літо і більш теплі і вологі зими, пояснює професор Фаулер з Університету Ньюкасла. "В минулому ми намагалися вловити деталі екстремальних дощових опадів, оскільки вони можуть бути сильно локалізовані і відбуватися протягом годин або навіть хвилин, – каже він. – Завдяки нашому новому дослідженню ми тепер знаємо більше про те, як справді сильні дощі можуть вплинути на зміну клімату: оскільки більш тепле повітря містить більше вологи, інтенсивність дощу збільшується з підвищенням температури".

Нове дослідження доводить, що локальні раптові повені, ймовірно, стануть особливістю клімату у майбутньому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: