fbpx
Сьогодні
17:05 02 Бер 2021

Вчені спрогнозували шлях майбутньої еволюції земної атмосфери

На основі проведеного моделювання, вчені спрогнозували, що через мільярд років атмосфера нашої планети почне різко змінюватись та ризикує втратити весь свій кисень, відкинувши життя до найдавніших анаеробних форм.

Про це науковці пишуть у статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience, повідомляє "Рубрика".

Як відомо, дуже низький відсоток вуглекислого газу і 20 % чистого молекулярного кисню – основні складові атмосфери сучасної земної кулі.

Такий низький склад пояснюється результатом діяльності біосфери, а також «кисневою катастрофою», яка сталась понад 2 млрд років тому і він же забезпечує існування великих і складних організмів, включаючи людину розумну. Атмосфера молодої планети була зовсім не схожа на нинішню, а через деякий час вона може знову повернутися до колишнього, «безкисневого» виду.

Справа в тому, що з віком Сонце поступово стає більш гарячим і яскравим. Розрахунки Казумі Озакі і Крістофера Рейнхарда показують, що в результаті вміст вуглекислого газу в атмосфері Землі буде знижуватися (його молекули розпадаються під дією досить потужного сонячного випромінювання). Приблизно через мільярд років кількості СО2 буде вже недостатньо для підтримки фотосинтезу (і надходження кисню в атмосферу), повідомляє.

"Біосфера не встигне адаптуватися до таких значних змін середовища. Світ примітивних анаеробних бактерій, який сьогодні ховається в тіні, знову візьме гору", – додали дослідники.

Раніше фахівці американського Національного центру атмосферних досліджень виявили, що поверхня Землі додатково нагрілася через зниження соціальної активності і локдаунів в 2020 році.

Паралельно буде збільшуватися присутність метану. За геологічними мірками, все станеться майже миттєво, приблизно за десяток тисяч років, і атмосфера повернеться до стану, якою була ще в археї, коли на Землі розвивалися найдавніші організми.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: