fbpx
Сьогодні
14:24 26 Лют 2021

Адвокати Стерненка детально пояснили, чому вважають вирок у справі активіста незаконним

Фото: Roman Sinicyn / Facebook

Адвокати Сергія Стерненка, якого засудили до семи років увʼязнення, пояснили, чому обвинувачення у справі активіста — безпідставні та доводять незаконність вироку.

Про це вони повідомили на пресконференції, передає "Бабель".

Зазначимо, Стерненка за матеріалами суду засудили за організацію викрадення у 2015 році члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова Сергія Щербича. Стерненко нібито організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.

Адвокати насамперед наголосили, що у справі нема записів з камер відеоспостереження з АЗС у селі Фонтанка, де нібито зустрілися Стерненко і Щербич. Також адвокати вказують, що під час слідства не був встановлений ні сам автомобіль, ні місце, куди ті їхали.

Адвокати звертають увагу, що в обвинувальному вироку вказано, що потерпілий зміг «за кольором» впізнати травматичний пістолет, з якого начебто стріляли йому у спину. При цьому йдеться, що сам він нібито був з мішком на голові.

Також, за словами адвокатів, свідком злочину начебто була лише одна людина, але і її прокуратура відмовилася викликати до суду.

Крім того, слідство при аналізі даних з мобільних телефонів підозрюваного і заявника не використало метод тріангуляції, який дозволив би з похибкою в кілька метрів встановити їх місце розташування. В матеріалах справи є лише білінг телефонів. Ці дані вказують, що телефони Стерненка і Щербича використовували одну базову станцію мобільного зв'язку, але точне місцезнаходження підозрюваного і заявника — невідомі.

Адвокати вказують і на порушення принципу територіальності при обранні суду для розгляду справи — її мав розглядати суд у іншому районі Одеси.

Також адвокати наголошують, що за версією суду у Стерненка був мотив нібито «заволодіти 300 гривнями». «Такий мотив є нелогічним і взаємосуперечним, з тим що написав суд. Для чого була потрібна стаття за розбій? Бо це найтяжчий злочин, [можливість] надовго позбавити свободи […] Потерпілий 5 років не ходив до суду (Щербич пʼять років не ходив на суди у своїй справі. Суд кілька разів дозволяв йому приєднуватися до засідання в режимі відеоконференції, але цього так і не ставалося. Тільки в листопаді торік Щербич нарешті прийшов на засідання і дав свідчення в суді). Стаття чекала свого часу», — пояснили адвокати.

Щодо інших двох статтей – «викрадення людини» і «незаконне поводження зі зброєю», то строк першої вже сплив, щодо другої, адвокати зазначають, — самої зброї не було. Крім того, вони наголосили на відсутності доказів, що Стерненко наносив тілесні ушкодження. У підсумку вони назвали вирок «упередженим» та «незаконним».

«Це справа про розправу — Стерненко протидіяв корумпованій місцевій владі, тому є багато охочих з ним розправитися», — підкреслили адвокати.

23 лютого Приморський райсуд Одеси засудив активіста Сергія Стерненка у справі про викрадення людини до 7 років 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. До оскарження вироку йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Стерненко заперечує свою причетність до викрадення і наполягає на політичній умотивованості справи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: