fbpx
Сьогодні
Що відбувається 14:21 24 Лют 2021

Гамбіт для Зеленського. Чому справа Стерненка стане поразкою президента

English version here

Увечері 23-го лютого під Офісом президента було гаряче: прихильники засудженого на сім років активіста Сергія Стерненка прийшли на Банкову, щоб домогтися скасування вироку. Були і фаєри, і розбиті голови, і затримання кількох десятків людей, яких незабаром після цього відпустили. Але перед відходом організатори акції пообіцяли, що це лише початок — наступний мітинг пройде в суботу, о 12 дня.

Що значить рішення по Стерненко в розрізі багатостраждальної української судової системи, як на нього можуть відреагувати на Заході і чим закінчиться протистояння активістів з владою — читайте в новому матеріалі "Рубрики".

стерненко акція

Ілюстрація: Олександр Грехов

За що засудили Стерненка?

Акції на підтримку засудженого дійсно пройшли в різних містах України — від Львова до Сум. Десь на вулицю вийшли десятки людей, а десь і по кілька тисяч. Однак судячи із заяв окремих виступаючих, не всі вони розуміли, в якій справі було винесено вирок.

"Кожна людина в нашій державі має право на захист свого життя. Сергій скористався цим правом і тепер повинен за це сидіти?", — заявила одна з учасниць акції в Сумах журналістам.

Судячи з усього, деякі активісти думали, що вирок Сергію було винесено у гучній справі майже трирічної давнини, коли під час нападу на нього загинув 28-річний Іван Кузнецов. Судячи з матеріалів справи, саме він першим напав на Стерненко, але той відбився ножем.

Але це було не єдина відкрита проти нього справа. Слідство підозрювало Стерненко в участі у викраденні депутата Комінтернівської райради Сергія Щербіча, яке нібито сталося 24 березня 2015 го року. Активісту інкримінували порушення відразу трьох статей КК: викрадення людини з корисливих мотивів та жорстоке поводження з ним, незаконне носіння вогнепальної зброї та напад групою осіб із застосуванням насильства для заволодіння чужим майном.

Прокуратура вимагала у суду дати Стерненку 8 років в'язниці і повністю конфіскувати майно. Суд же вирішив зменшити цей термін на дев'ять місяців і відібрати лише половину. Суд звільнив його від покарання за викрадення Щербіча — оскільки закінчився термін давності. Але засудив активіста за розбій і незаконне носіння зброї.

За словами ж Стерненка, він і його передбачуваний спільник Руслан Демчук дійсно зустрічалися з Щербічем в той день, але не грабували і не викрадали його. Однак попереду ще апеляція.

суд стерненко

Фото: Roman Sinicyn / Facebook

"Все залежить від того, хто пише апеляцію і наскільки професійно. Якщо це серйозні адвокати, які відстежили всі порушення в процесі, то шанси апеляції чималі. На превеликий жаль наші суди досі не настільки самостійні, щоб не бути схильними до політичного впливу", — зазначила в бесіді з виданням юрист, адвокатка Тетяна Іванова.

"На мій погляд, єдиний вихід для влади в даній ситуації — подбати, щоб суд був максимально відкритим і прокуратура представила максимально переконливі докази його винності. Оскільки впливати на судову систему так, щоб вона взагалі не виносила будь-яких рішень — теж погано для електорату, який мріє про правову державу", — зазначив в коментарі "Рубриці" політичний експерт Мар'ян Ощановський.

"Не вірив цьому судді тоді. Не вірю йому і зараз"

Вирок Стерненку виніс суддя Віктор Попревич, який до війни жив на Донбасі і, кажуть, прославився там нездорової тягою до комуністичного минулого.

Як розповів блогер Денис Казанський, як і у кожного поважаючого себе судді, у Попревич був в Донецьку особняк, але його відмінною рисою були встановлені перед воротами бюсти радянських вождів — Володимира Леніна і Йосифа Сталіна. А на табличці з назвою вулиці на його будинку було красномовне "Тупик комунізму".

Стерненко судил судья из Донецка

Крім того, Попревич відзначився і після переїзду в Одесу, коли був суддею в гучному процесі по пожежі в дитячому таборі "Вікторія" — у 2017-му році там загинули троє дітей.

"У 2017 році я брав на поруки 23-х річну виховательку, на яку хотіли повісити обвинувачення у справі дитячого табору "Вікторія", де під час пожежі загинули троє дітей. А Віктор Попревич — це той самий суддя, який всупереч вимогам прокуратури, без повідомлення сторони звинувачення і адвокатів сімей загиблих в таємному режимі провів засідання суду і звільнив з-під варти директора табору "Вікторія", який безпосередньо відповідав за стан пожежної безпеки дитячого комплексу.

Чи не вірив цьому судді тоді. Не вірю йому і зараз. І ще. Чим біліші нитки, якими шиються докази в подібних кримінальних процесах, тим чорніше ненависть і недовіру до судової системи", — заявив колишній народний депутат, член наглядової ради "Укроборонпрому" Мустафа Найєм.

Ще одне важливе питання — поточне місцезнаходження Стерненка. Після оголошення вироку його повинні були доставити в СІЗО Одеси — попередньо, в шостий "карантинний корпус". Але незабаром після цього його захисники заявили, що не знають про точне місцезнаходження активіста і не можуть з ним зв'язатися.

"Зараз невідомо, де він — в СІЗО його немає… Нам не дають відповіді, ні де він у СІЗО, ні де він може бути", — заявив адвокат Стерненко Масі Найєм.

При цьому адвокати вже подали прохання про переведення активіста до Києва, оскільки в СІЗО Одеси йому може загрожувати небезпека.

Зеленський у будь-якому разі програє

Зеленський не раз заявляв про те, що не хоче втручатися в справи судів і впливати на них за допомогою "телефонного права". При цьому 2021-й був оголошений владою роком судової реформи — цього ж вимагає від України і Захід, де не прагнуть продовжувати давати мільярдні транші країні, яка не може вирішити питання корумпованості судів.

Однак виникає проблема: як владі реагувати на те, що відбувається зі Стерненком? Навіть якщо уявити, що суддя Попревич дійсно виніс рішення лише на підставі наданих йому доказів, то шишки в будь-якому випадку будуть летіти в Зеленського. Насправді цього можна було уникнути: домогтися того, щоб суддя на цій справі був максимально прийнятним для прихильників Стерненко і з "проукраїнським" бекграундом — це вже могло б надати рішенню ваги. Та й сам процес проходив, м'яко кажучи, дивно. Набагато логічніше було б зробити його максимально відкритим і, дати всій країні побачити докази провини Стерненко, якщо вони дійсно настільки "залізобетонні". Тепер же Зеленському доводиться розплачуватися, в першу чергу електоральними балами.

зеленський

"Якщо судити з політичної точки зору, то влада в даному випадку втратила, а не отримала. Ми розуміємо, що у Стерненко є активна група людей, які задають тон: формують ставлення проукраїнської аудиторії до влади. Після санкцій Зеленського по відношенню до Медведчука, президент втратив електорат півдня і сходу, які його підтримували на виборах. При цьому десь він зумів зайти на електорат Порошенко, а цими подіями він його втрачає", — сказав в коментарі "Рубриці" політичний експерт Мар'ян Ощановський.

Якщо все ж розкриється, що рішення по Стерненку було політично мотивованим і дійсно диктувалося з боку Банкової, то проблеми у Зеленського будуть не тільки всередині країни, але і зовні — Захід навряд чи відреагує на такі пасажі президента схвально.

До того ж засудження Стерненка обов'язково зробить з нього ікону протесту, на якій будуть піаритися все "праві" опозиційні сили країни — в першу чергу Петро Порошенко. В такому випадку з електоратом на Заході України Зеленський може сміливо попрощатися.

"Політично він досить потужний. У нього є медіа підтримка досить потужна, і підтримка різних політичних організацій. Відповідно і серед деяких лідерів думок у нього теж є шанувальники. Він може стати прапором боротьби, але багато що залежить від того, наскільки переконливими докази його провини. Якщо їх громадськості нададуть, то це у нього відповідно не вийде", — сказав в коментарі "Рубриці" політолог Мар'ян Ощановський.

стерненко акція

Фото Reuters

19019

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: