fbpx
Сьогодні
11:44 23 Лют 2021

Суд дав Стерненку 7 років ув'язнення за нібито викрадення і катування депутата райради

English version here

Суд в Одесі призначив 7 років ув'язнення екслідеру місцевого "Правого сектору" Сергію Стерненку за нібито викрадення і катування людини та постановили конфіскувати половину його майна.

Про це стало відомо з засідання Приморського райсуду Одесию, передає "УП".

Суд з другої спроби оголошує вирок Стерненку по сфабрикованій справі щодо тітушки Труханова Щербіча.

Posted by Sternenko on Tuesday, February 23, 2021

Прокуратура стверджувала, що провина обвинувачених, Стерненка та його соратника Руслана Демчука, підтверджується свідченнями потерпілого Сергія Щербича, телефонними білінгами та показами свідка. Остання розповіла, що бачила, як Щербича затягли в машину і повезли в невідомому напрямку.

Метою нападу, на думку обвинувачення, було заволодіння майном Щербича – його банківською карткою, телефоном. Обтяжуючою обставиною суд визнав те, що злочин нібито вчинили "у зв'язку з виконанням потерпілим службовим обов'язком" – Щербич був депутатом райради.

Обидва обвинувачені свою причетність до викрадення Щербича повністю заперечували.

Стерненка, крім нападу, визнали винним у незаконному зберігання зброї – травматичного пістолету. За цією статтею його звільнили від відповідальності, оскільки сплив термін давності.

Також засуджено на такий же строк екслідера "Правого сектора" Лиманського району Руслана Демчука.

Зал зустрів вирок вигуками "Ганьба!".

Варто зазначити, що прокуратура звернулася із клопотанням до суду призначити Стерненку покарання у вигляді 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна, звинувативши підсудного у викраденні жителя Лиманського району Сергія Щербича, розбої та незаконному зберіганні вогнепальної зброї (ст. 246, 187 та 263 Кримінального кодексу України).

У свою чергу, Стерненко заперечує причетність до інкримінованих злочинів, зазначивши в суді, що підставою для відкриття низки кримінальних справ стала бездоказова заява депутата райради від партії "Довіряй ділам" Сергія Щербича про напад на нього і викрадення "заради 300 гривень", а також знайдена слідчим у помешканні підсудного зброя.

За словами підсудного, прокуратура не надала суду доказів: "..Немає свідків, нема фото чи аудіо, невідомо, чи взагалі хтось колись нападав на Щербича. Є тільки його слова, і на основі цих слів мене звинуватили у викраденні людини і в розбійному нападі".

Екслідер одеського "Правого сектора" вважає, що справа проти нього є "початком політично вмотивованих розправ від Труханова (Геннадій Труханов, Одеський міський голова – ред.)…", нагадавши, що у 2015 році до нього додому прийшов слідчий з обшуком, під час якого він добровільно видав правоохоронцям пневмат, колекційний ніж і стартовий (шумовий) пістолет.

Як уточнив Стерненко, в експертизі пістолета (який вільно продається і не потребує дозволу) прямим текстом сказано, що пістолет стартовий. Далі написано, що "експерт МВС викрутив зі ствола втулку і після цього зміг вистрілити гумовими кулями з нього. Тобто експерт сам зробив із стартового пістолета травмат. Але при цьому він вказав, що зброя стала вогнепальною".

В останні дні лютого, зауважив підсудний, судовий процес дуже прискорився: "Раніше засідання відбувалися раз на місяць. А тут стали відбуватись щотижня. І ось за останні 7 днів їх було аж 3".

Також у Фейсбуці адвокат Стерненка Віталій Коломієць поінформував, що захист активіста планує якнайшвидше подати апеляцію на вирок Приморського райсуду Одеси.

«7 років. Конфіскація. СІЗО. Апеляція буде подана якнайшвидше», – зазначив адвокат.

Отже, очевидно, що вирок переписали. Використали дурнувату позицію про #вузькеішироке та експертизу МВС і брехливі…

Posted by Vitaliy Kolomiets on Tuesday, February 23, 2021

Підтримати Стерненка з різних міст України приїхали кілька сотень людей, в тому числі ексглава МОЗ Уляна Супрун, позафракційний нардеп Гео Лерос.

Я міг бути сьогодні в раді, щоб валити правки «полудохлого» Вітренка, але сьогодні мені важливіше підтримати Сергій Стерненко, якому суд може зламати життя.Тримайся, друже, ми з тобою!

Posted by Geo Leros on Tuesday, February 23, 2021

Після оголошення вироку у телеграм-каналі Стерненка опублікували час та перелік міст України, в яких сьогодні будуть проходити акції на його підтримку. Наприклад, сьогодні о 20:00 активісти збираються йти під Офіс президента.

Повідомлялося, що навесні 2015 року на Одещині викрали і катували Щербича – новообраного депутата Комінтернівської райради. За словами потерпілого, йому зателефонував Стерненко і запропонував зустрітись, щоб обговорити питання його роботи. Приїхавши на місце, депутат побачив кілька автівок і людей, із двома з яких, Стерненком і Демчуком, за його словами, був знайомий особисто. Депутат сів в одну з автівок, потім намагався втекти, однак його силою відвезли в підвал, де катували. Від чоловіка, зокрема, вимагали відмовитись від депутатства. Щербичу також погрожували фізичною розправою.

Коли жертву відпустили, він звернувся до правоохоронців. За твердженням обвинувачення, Щербич сам вказав на своїх викрадачів – Стерненка і Демчука. Однак спершу правоохоронці публічно не повідомляли ані про конкретних осіб, причетних до злочину, ані про їхні примітні особливості. Лише за п'ять місяців Стерненку та Демчуку вручили підозри.

Їх затримали й арештували, однак пізніше випустили з-під варти. Справу передали в суд для розгляду по суті ще в 2016 році. Потерпілий переважно не з'являвся в суд.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: