fbpx
Сьогодні
17:53 24 Лют 2021

Уряд затвердив Держпрограму протидії домашньому та гендерному насильству

Фото: facebook.com/odesapolice

Кабінет Міністрів на засіданні в середу затвердив Державну програму запобігання і протидії домашньому насильству й насильству за ознакою статтю на період до 2025 року.

"Програма передбачає такі кроки: вперше буде розроблено типові програми для постраждалих осіб та відповідні програми для дітей-кривдників із методичними рекомендаціями їх виконання; форми статистичної звітності тощо", – йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства соціальної політики.

Держпрограма передбачає розширення мережі: додатково створено 450 спеціалізованих служб підтримки потерпілих (притулків, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, денних центрів соціально-психологічної допомоги/ спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування).

Також уже у 2021 році передбачено проведення судових засідань у дружньому до дитини оточенні.

До 2022 року передбачено оновлення Державних стандартів щодо забезпечення внесення до компонента дошкільної, початкової, середньої, професійної, вищої освіти положень ціннісних орієнтирів ненасильницької поведінки.

Щороку передбачено проходження 125 особами психологічної програми підготовки суддів, прокурорів, адвокатів, слідчих із реалізації норм права в інтересах постраждалої дитини з урахуванням міжнародних стандартів і рекомендацій.

Крім того, впроваджено заходи забезпечення індивідуального підходу до допиту дітей незалежно від їхнього статусу в кримінальному провадженні.

Зокрема, передбачено залучення бізнесу в розвиток системи запобігання і протидії насильству й насильству за ознакою статі, зокрема запобігання насильству в трудових колективах як частини корпоративної соціальної відповідальності.

Також створено кабінети первинної допомоги постраждалим особам на базі закладів охорони здоров'я.

"Програма забезпечить створення системи запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях з урахуванням стандартів конвенції Ради Європи "Про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами", яку ратифікували 46 країн та Європейський Союз", – стверджують у міністерстві.

Орієнтовний обсяг видатків, передбачених на реалізацію державної програми впродовж 2021-2025 років, становитиме: з державного бюджету – 833 млн 83,7 тис. грн, з місцевих бюджетів – 391 млн 180,9 тис. грн, з інших джерел – 102 тис. грн.

Як повідомлялося, Рада планує запровадити суспільно корисні роботи за домашнє насильство.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: