fbpx
Сьогодні
Небайдужа 09:15 25 Лис 2020

Зупинити насильство над жінками: 7 матеріалів, які ви маєте прочитати

Сьогодні — День проти насильства над жінками. Розповідаємо, чому ця тема, на жаль, актуальна щодня, і що робити

English version here

Фото nbcnews.com

25 листопада у світі відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Його було запроваджено ООН з метою підвищення обізнаності широкої громадськості про системне насильство проти жінок всього світу ще у 1999 році. Правда в тому, що відтоді ситуація докорінно не змінилася. 

Мільйони жінок в усьому світі і досі потерпають від насильства та аб'юзу, і часто ми навіть не в змозі оцінити масштаби проблеми, адже насильство над жінками нерідко є прихованим, табуйованим. Самі жінки можуть замовчувати насильство, що є симптомом глибших проблем у нашому суспільстві.

Саме з 25 листопада у цілому світі починаються "16 днів проти насильства": окрім Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками, 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби із СНІДом, 2 грудня — Міжнародний день боротьби за скасування рабства, 3 грудня Міжнародний день людей з інвалідністю, 6 грудня — річниця з дня "Монреальської різанини", 10 грудня — Міжнародний день прав людини.

"Рубрика" зібрала 7 своїх матеріалів, присвячених боротьбі проти насильства над жінками, в одному місці. Ми небайдужі до цієї проблеми і ці матеріали пояснюють, чому небайдужими варто бути всім:

1. Соціальна квартира: як у Києві жінкам та дітям допомагають втекти від насильства

Соціальна квартира: як у Києві жінкам та дітям допомагають втекти від насильства

Соціальна квартира — це місце для жінок у Києві, які постраждали від домашнього насильства. Тут допомагають вагітним жінкам та матерям з дітьми раннього віку в складних життєвих обставинах – коли вони потребують дому, допомоги, підтримки, прихистку, стикаючись, наприклад, із домашнім насильством. З 2013 року тут жило і пройшло реабілітацію 75 жінок, і кожній з них квартира допомогла піднятися на ноги. Потрапити сюди можуть жінки з абсолютно різних прошарків суспільства, тому що домашнє насильство в Україні, на жаль, — явище, яке існує на всіх соціальних сходинках.

У матеріалі відповідаємо на запитання, скільки можна прожити у такому житлі, що дає перебування у квартирі, як вийти на безпечне місце та інші. 

2. Як покарати за домашнє насильство. Українка через Європейський суд виселила з квартири колишнього чоловіка

Як покарати за домашнє насильство. Українка через Європейський суд виселила з квартири колишнього чоловіка

Матеріал про приголомшливу справу, яку українка виграла у Європейському суді проти свого колишнього чоловіка, від насильства якого вона потерпала. Понад чотири роки судових процесів знадобилось рівненчанці Ірині Левчук, аби припинити домашнє насильство та позбавити колишнього чоловіка права на проживання у квартирі. Розповіли про те, як це було і що врешті допомогло покласти цьому край.

3. ЗАСТУПИТИСЯ НЕ МОЖНА НЕ ПОМІТИТИ. Де українці ставлять кому в історії з Анастасією Луговою?

ЗАСТУПИТИСЯ НЕ МОЖНА НЕ ПОМІТИТИ. Де українці ставлять кому в історії з Анастасією Луговою?

Влітку країною прогриміла шокуюча та жахлива історія Анастасії Лугової: молода жінка їхала в потязі Маріуполь-Киів разом із сином, коли в їхнє купе увірвався чоловік, побив жінку і намагався її згвалтувати на очах у малолітнього сина. Анастасія змогла перехитрити злочинця, їй з сином вдалося втекти. У цьому матеріалі розбиралися з тим, як реагувати на насильство, як діяти, коли стаєш його свідком, і чому незважаючи на крики про допомогу, попутники ніяк не відреагували і навіть не спробували захистити Анастасію.

4. "Про це не прийнято говорити": як розірвати коло домашнього насильства

Деякі жінки живуть у пеклі, але не тікають з нього роками. "Я знаю багатьох жінок", — каже Ірина, колишня жертва домашнього насилля, — "які продовжують жити з насильниками. І не йдуть, навіть знаючи мою власну історію, коли я, після чергового побиття, провела кілька місяців у лікарні. Про це соромно і не прийнято говорити.  Це гірше, ніж венеричне захворювання".

Розбиралися з тим, чому так відбувається, як цьому завадити та розпізнати перші тривожні сигнали. До чого тут "комплекс відмінниці" і як романтика перетворюється на пастку — про все це у цьому матеріалі. А ще розпитали психолога, чому думки на кшталт "мені нікуди йти" або "про це соромно говорити" ніколи не допоможуть.

5. Домашнє насильство. Що робити, якщо не віриш у поліцію

домашнє насильство

Кожна шоста жінка в Україні пережила принаймні одну з форм насильства протягом останніх 12 місяців. Про це свідчать дані ООН. По всьому світу ситуація з карантином лише поглибила проблему. За даними Національної гарячої лінії з питань запобігання торгівлі людьми, запобігання насильству та захисту прав дітей, роботу якої забезпечує ГО "Ла-Страда Україна", кількість звернень за період карантину збільшилася щонайменше вдвічі. Але захиститися можна і зараз, на карантині. У цьому матеріалі розповідаємо про те, як працює державна система реагування та навіщо Україні Стамбульська конвенція. Причому через історію з найбільш складного регіону та у найбільш безпрецедентний час Донбас у карантин.

6. На карантині з аб'юзером: куди звертатися по допомогу

На карантині з аб'юзером

Ще одна карантинна історія. У передчутті другого локдауну особливо актуальна. На час карантину, у зв'язку з пандемією коронавірусу, багатьом людям рекомендують працювати з дому, щоб уникати натовпу. Коли робоче життя переноситься у домівки, обмежувальні заходи, пов'язані з карантином, можуть впливати на становище жінок. Ідеться про ймовірне зростання домашнього насилля, а також обмеження в користуванні послугами, зокрема соціальними. Розповідаємо про те, як поводитися, якщо опинилася на карантині з аб'юзером, і куди можна звернутися по допомогу в Україні.

7. Феміцид: де бути жінкою небезпечно і як допомогти

На карантині з аб'юзером

В українському суспільстві трансформації в напрямку досягнення гендерної рівності супроводжуються жвавими дискусіями. Звикати до нового завжди складно, будь то фемінітиви чи необхідність припнути язика на роботі, щоб не відпустити непристойний жарт. Дивлячись на передові країни у сфері забезпечення гендерної рівності, приходиш до висновку, що просвітницької та реформаторської роботи попереду ще багато. Але вона ведеться. Її підтримує держава та поступово приймає суспільство.

У боротьбі за рівні права жінкам у певних частинах світу пощастило більше, ніж іншим. У деяких країнах число жертв домашнього насильства та вбивств на ґрунті мізогінії досі приголомшує і жахає. У цьому матеріалі розібралися з тим, чому так відбувається і що можна зробити.

Більше читайте у нашій рубриці #Небайдужа

9867

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: