fbpx
Сьогодні
11:32 31 Січ 2021

Спроба рейдерського захоплення "Мотор Січі": скандальний збір акціонерів у Запоріжжі не відбувся

Сьогодні, 31 січня у Запоріжжі мали б проходити збори акціонерів ПАТ "Мотор Січ", анонсовані китайськими інвесторами та ТОВ "МС-4" (Харків) українського бізнесмена Олександра Ярославського. Однак провести їх так і не вдалося.

Про це повідомляє 061.ua.

Близько 8 години ранку на Південному шосе почали збиратися акціонери заводу "Мотор Січ", яким належним чином не надходило повідомлення про збір акціонерів. Ті повідомляють, що дізналися про цю подію з повідомлень у ЗМІ. Таких акціонерів зібралося 20-30. Вони зазначають, що за законом мали отримувати сповіщальні листи, але цього так і не було зроблено. Частина акціонерів стверджує, що не знає про те, хто конкретно буде змінювати керівництво підприємства і хотіли б потрапити всередину, щоб дізнатися, хто взагалі буде представляти їхні інтереси. При цьому потрапити в будівлю вони так і не змогли – двері були закриті. Люди тримали в руках плакати "Не допустимо рейдерське захоплення" і "Закон на боці Мотора". Нагадаємо, генеральний конструктор АТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв назвав це спробою рейдерського захоплення підприємства.

Для забезпечення порядку на місці працювало понад 50 поліцейських і 200 військовослужбовців Нацгвардії.

Трохи пізніше під'їхала група нардепів – Геннадій Касай, Максим Пашковський, Артем Кунаєв, Юлія Яцик, Арсеній Пушкаренко. Обранці зазначають про те, що до них звернувся трудовий колектив заводу з проханням відреагувати на ситуацію.

"До нас звернувся трудовий колектив "Мотор Січ". Є рішення РНБО, накладені указом президента санкції. Ми приїхали здійснити парламентський контроль в рамках наших повноважень. Для того, щоб тут зараз не скоювався злочин проти держави. У нас є інформація, що тут має відбуватися захід, на який накладені санкції, і якщо це так, ми будемо викликати СБУ", – прокоментував нардеп Арсеній Пушкаренко.

На місці також працювали співробітники київського СБУ в рамках слідчих дій у відкритій кримінальній справі.

"Слідчі дії, відкривайте. Якщо ви не відкриєте, то ми будемо змушені відкрити в примусовому порядку", – сказав правоохоронець і почав зворотний відлік. Одні двері їм все ж відчинили, а другі довелося зламувати. Також всередину запустили нардепів.

Другі двері відкрили самостійно, і силовики безперешкодно потрапили в приміщення.

За інформацією представників "Мотор Січі", збори акціонерів не відбулись.

Довідка

У квітні 2018 року Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на 56% акцій "Мотор Січі", які належать іноземним інвесторам. До закінчення досудового розслідування суд заборонив будь-які дії із заарештованими активами, які можуть зумовити зміну їхнього власника. Акції досі під арештом.

У 2019 році колишній акціонер компанії В'ячеслав Богуслаєв підтвердив, що продав підприємство китайській компанії. За словами бізнесмена, китайці зобов'язалися протягом двох років інвестувати в підприємство $250 млн.

Антимонопольний комітет України кілька разів відхиляв заявку китайських інвесторів на придбання "Мотор Січі". Skyrizon намагалося дістати такий дозвіл спільно з компанією DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського. Після того, як АМКУ в листопаді 2020 року відхилив чергову заявку, китайська компанія заявила, що має намір відсудити у держави Україна $3,5 млрд через утрачені інвестиції в "Мотор Січ".

Проти продажу ПАТ "Мотор Січ" китайським інвесторам виступали США. Під час візиту в Україну 2019 року тодішній радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон заявив, що спробує переконати українську владу, що співпраця з Китаєм небезпечна.

На початку серпня 2020 року в групі DCH заявили про початок партнерства з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited. Проте Антимонопольний комітет України не дозволив компанії DCH, власником якої є Олександр Ярославський, купити акції запорізького заводу.

15 січня 2021 року бюро промисловості і безпеки Міністерства торговлі США включило Skyrizon до списку "кінцевих воєнних користувачів, для яких встановлений спеціальний режим співпраці з американськими компаніями". У відповідь у компанії заявили про недопустимість політизації торгово-економічних стосунок і тиск на підприємства з Китаю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: