fbpx
Сьогодні
14:22 30 Січ 2021

Рейдерське захоплення "Мотор Січі": Богуслаєв заявив про атаку на відоме підприємство

English version here

Генеральний конструктор АТ «Мотор Січ» В'ячеслав Богуслаєв запевнив, що не отримував офіційного повідомлення про проведення позачергових загальних зборів. Богуслаєв вважає це спробою рейдерського захоплення підприємства.

Про це йдеться в його офіційному зверненні, оприлюдненому на сайті заводу.

«31 грудня 2020 року у мережі Інтернет з'явилася інформація щодо скликання певними юридичними особами на 31 січня 2021 року позачергових загальних зборів Товариства. Процедура, за якою ці особи намагаються скликати збори, супроводжується чисельними порушеннями законодавства. Ані Товариство, ані я, як його акціонер (президент, генеральний конструктор – ред.), ані інші акціонери – працівники АТ «Мотор Січ» не отримали від вказаних осіб жодних офіційних повідомлень про проведення цих зборів. Внаслідок цього акціонери позбавлені законного права ознайомитись із матеріалами зборів, внести свої пропозиції до їх порядку денного, висунути свої кандидатури до органів управління Товариства та взяти участь у вирішенні інших важливих корпоративних питань», – зазначається у зверненні.

Богуслаєв також зазначив, що збори, ініційовані Skyrizon Aircraft Holdings Limited китайських інвесторів та ТОВ МС-4 українського бізнесмена Олександра Ярославського, проводитимуться за межами підприємства.

«Запропонований ними в незаконний спосіб порядок денний щодо переобрання органів управління свідчить про їх мету усунути діючу раду директорів від поточного керівництва фінансово-господарською діяльністю Товариства та отримати над ним контроль. Таким чином має місце протиправна спроба рейдерського захоплення АТ «Мотор Січ» для подальшого руйнування його унікального промислового комплексу», – йдеться на сайті «Мотор Січ».

Президент підприємства запевнив, що має намір відстоювати у законний спосіб свої права та закликав до цього всіх акціонерів.

#motorsich🔻Офіційне звернення Президента АТ «Мотор Січ»🔻"Шановні акціонери та працівники АТ «Мотор Січ»!❗️Як…

Posted by Motor Sich on Wednesday, January 20, 2021

Нагадаємо, Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, інвестора українського ПАТ "Мотор Січ".

Зеленський схвалив санкції проти китайських інвесторів у справі "Мотор Січ"

Президент України Володимир Зеленський підписав указ №29/2021, який вводить санкції проти китайських інвесторів українського підприємства "Мотор Січ".

Зеленський своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 січня. Указ набирає чинності з дня його опублікування. Санкційний список опубліковано на сайті президента у двох додатках РНБО. Один із трьох додатків засекречено.

Згідно з додатком №2 до рішення РНБО від 14 грудня минулого року, санкції ввели проти чотирьох китайських компаній – інвесторів "Мотор Січі": Skyrizon Aircraft Holdings Limited, Hong Kong Skyrizon Holdings Limited, Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment, Beijing Xinwei Technology Group. Санкції ввели на три роки, серед обмежувальних заходів – блокування активів, обмеження торгових операцій і запобігання виведенню капіталу за межі України. Санкції забороняють компаніям користуватися майном в Україні, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією країни.

У додатку №1 указано громадянина Китаю Ван Цзіня (на сайті DCH він зазначений головним акціонером компаній Beijing Xinwei Technology Group і Beijing Skyrizon). Він також потрапив до списку санкцій, йому заборонили в'їзд до України. Обмеження ввели за пропозицією Служби безпеки України, а контроль за виконанням рішення поклали на секретаря РНБО Олексія Данілова.

Обов'язки з реалізації та моніторингу виконання санкцій Зеленський поклав на Кабінет Міністрів, Службу безпеки та Національний банк України. Міністерство закордонних справ України має проінформувати компетентні органи Європейського союзу, Сполучених Штатів Америки та інших держав про введення санкцій і поставити перед ними питання про застосування аналогічних обмежувальних заходів, ідеться в указі президента України.

Перед тим 15 січня 2021 року бюро промисловості та безпеки міністерства торгівлі США занесло Skyrizon в список "кінцевих військових користувачів, для яких установлено спеціальний режим співпраці з американськими компаніями". У відповідь у компанії заявили про неприпустимість політизації торговельно-економічних відносин і необґрунтований тиск на підприємства з Китаю.

Довідка

У квітні 2018 року Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на 56% акцій "Мотор Січі", які належать іноземним інвесторам. До закінчення досудового розслідування суд заборонив будь-які дії із заарештованими активами, які можуть зумовити зміну їхнього власника. Акції досі під арештом.

У 2019 році колишній акціонер компанії В'ячеслав Богуслаєв підтвердив агентству "Укрінформ", що продав підприємство китайській компанії. За словами бізнесмена, китайці зобов'язалися протягом двох років інвестувати в підприємство $250 млн.

Антимонопольний комітет України кілька разів відхиляв заявку китайських інвесторів на придбання "Мотор Січі". Skyrizon намагалося дістати такий дозвіл спільно з компанією DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського. Після того, як АМКУ в листопаді 2020 року відхилив чергову заявку, китайська компанія заявила, що має намір відсудити у держави Україна $3,5 млрд через утрачені інвестиції в "Мотор Січ".

Проти продажу ПАТ "Мотор Січ" китайським інвесторам виступали США. Під час візиту в Україну 2019 року тодішній радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон заявив, що спробує переконати українську владу, що співпраця з Китаєм небезпечна.

На початку серпня 2020 року в групі DCH заявили про початок партнерства з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited. Проте Антимонопольний комітет України не дозволив компанії DCH, власником якої є Олександр Ярославський, купити акції запорізького заводу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: