fbpx
Сьогодні
09:22 05 Гру 2020

Спецпредставник ЄС із прав людини: білоруські силовики можуть стати перед міжнародним трибуналом

Фото: Reuters

У Європейському Союзі продовжують тримати білоруське питання в полі зору та говорять, що білоруські силовики можуть постати перед міжнародним трибуналом.

Про це сказав спеціальний представник Євросоюзу з прав людини Еймона Гілмора, про що він сказав у інтерв'ю DW.

Він згадав, що до виборів президента між Брюсселем і Мінськом йшов цілком хороший діалог, в тому числі і з питання про дотримання прав людини.

"Але все змінилося після сфальсифікованих виборів 9 серпня", – зазначив Гілмор. – "Ситуація з правами людини в країні радикально погіршилася. 30 тисяч осіб затримано, звинувачення висунуті проти 900 учасників мирних протестів, але немає жодного звинувачення проти тих, хто застосовував силу до демонстрантів, включаючи сексуальне насильство".

Він розповів, що ЄС вже зробив. Зокрема, вніс проєкт, на основі якого Рада з прав людини, що є органом ООН, прийняла резолюцію. Вона закликає верховного комісара ООН з прав людини провести розслідування порушень прав людини в Білорусі.

Представник ЄС не виключив можливості створення міжнародного трибуналу для суду над тими, хто бив людей, катував затриманих, хто застосовував насильство проти протестувальників.

Однак він звернув увагу на те, що зазвичай міжнародні трибунали "працюють як додатковий механізм": "Їх створюють тільки в ситуаціях, коли держава або не хоче, або не може притягнути таких людей до відповідальності".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: