fbpx
Сьогодні
21:59 24 Лис 2020

Поблизу Хортиці знайшли унікальну знахідку козацької доби: фото

24 листопада 2020 року працівники Національного заповідника "Хортиця" знайшли у водах Дніпра окований залізом 4,4 метровий дубовий лафет кінця 17 – початку 18 ст.

Про це йдеться на сайті заповідника.

"Під час гідроархеологічних досліджень на поверхні дна Дніпра виступала лише невеличка частина цього лафету і спочатку ми думали, що це фрагмент борту корабля чи якась деталь. Але по конструктивним елементам було зрозуміло, що це щось стародавнє. Під час більш детальних досліджень стало зрозуміло, що це лафет. Такий лафет з встановленою на ньому потужною облоговою гарматою, ймовірно калібром до 32 фунтів, використовувався для штурму фортець та міст.

Подібні знахідки не відомі в межах України. Одиниці схожих лафетів зберігаються в деяких музеях світу. Кожен з них розкриває цікаві подробиці давнього артилерійського озброєння. Нова знахідка вкотре засвідчує непересічне значення підводних пам'яток Дніпра для історії України – розповідає гідроархеолог, керівник відділу реставрації Національного заповідника "Хортиця" Валерій Нефедов.

Після проведення підводних археологічних досліджень та підйому знахідки запланована її подальша реставрація із застосуванням унікальних методик, що впроваджують реставратори Заповідника.

Знахідку планують використати як ще один чудовий експонат для майбутнього справжнього повноцінного Музею судноплавства, який має бути збудований на Хортиці.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: