fbpx
Сьогодні
Мандруй! 13:00 27 Вер 2020

Водоспади і прадавні культові місця — їдемо на Дніпро і Запоріжжя

Здивуйтесь найкрасивішим місцям степової України — розповідаємо, куди поїхати і що неймовірного побачити у Дніпропетровській та Запорізькій областях

English version here

Коли ми думаємо про південний схід України, уявляємо міста Дніпро та Запоріжжя, то зазвичай на думку спадають тільки індустріальні картинки заводів та кар'єрів. І справді, за останні 100 років ці області побудували міцний індустріальний комплекс, у Кривому Розі досі діє найпотужніший металургійний комплекс ArcelorMittal (до 2005 року — Криворіжсталь), що привертає найбільших іноземних інвесторів в Україну, а в Енергодарі працює Запорізька АЕС — найбільша в Україні та в Європі атомна електростанція, що входить також у ТОП-10 за величиною АЕС у світі. Але ж ці області не тільки про промисловість. Тут є напрочуд чарівні місця, оповиті козацькими легендам, та високі кургани скіфів (славетну Скіфську Пектораль знайшли саму у Дніпропетровській області), а коли побачити фото потаємних куточків, виникне лише одна реакція: "Дееее? Біля Дніпра? Щоооо? Це по дорозі у Кирилівку?" Тому "Рубрика" хоче поділитись найцікавішими місцями, які майже не потрапляють у стандартні туристичні подорожі українців. 

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСТЬ

Токівський водоспад

Токівський водоспад

Говорячи про Дніпропетровську область, важко оминути такий гарний об'єкт як Токівський водоспад. Оповитий місцевими легендами ще з часів кіммерійців та скіфів, водоспад є єдиним каскадним водоспадом на території степової України. Річка, на якій він знаходиться — Кам'янка, права притока Дніпра  — місцями утворює мальовничі невеликі каньйони, де оголює прадавні глиби сірого та рожевого граніту. Загалом, каскад сягає 30 метрів завдовжки та 6 метрів у висоту, а скельні виходи граніту сягають понад 30 метрів. Дуже затишно прислуховуватись, як вода століттями точить камінь і подумки переноситись у часи ,коли Кам'янкою зачаровувався петро Калнишевський та Іван Сірко.

Як дістатись: каскад водоспадів знаходиться на річці Кам'янка у 160 км від міста Дніпро. Найзручніше дістатись автотранспортом, найближчі залізничні вузли — Апостолове або Кривий Ріг.

Костел Св. Миколая у Кам'янському 

Костел Св. Миколая у Кам'янському 

Будівля одного з найстаріших костелів Східної України, побудованого у 1897 році, чимось нагадує однойменний костел у Києві, адже також був побудований у стилі неоготика. Архітектором виступив Маріан Хорманський, який хотів побудувати костел за типом готичних соборів середньовіччя. Костел представляє собою споруду базилікального типу з двома 33-метровими вежами на східному фасаді. Великі хрести над двома вежами, зроблені з чорного металу, ніби пливуть у небі над дахом, а дощова вода потрапляє у водостічні труби, виконані у вигляді горгулій – фантастичних фігур. Значну увагу архітектор приділив головному фасаду, де розташований центральний  вхід з двома «готичними» дверима, прикрашеними дерев'яним різьбленням і елементами художньої ковки.

Історія цього храму налічує безліч перепетій. Побудований для польської громади Кам'янського (з 1936 року по 2016 — Дніпродзержинськ), Костел був обителлю католиків до сталінських репресій. Після того, як радянська влада відібрала приміщення у прихожан у 1929 році, будівля костелу довгий час була військкоматом та навіть автомийкою. Лише у 1991 році богослужіння були відновлені у храмі. З 1999 року костелом опікується братство капуцинів, яке відновлює територію. Реставраційні роботи після радянського періоду ведуться і по сьогоднішній день. 

Як дістатись: Кам'янське знаходиться у 45 км північніше міста Дніпро. Найзручніше дістатись автомобілем або міжміським транспортом.

Кар'єр у Старих Кодаках

Мальовничий затоплений кар'єр знаходиться у селищі Старі Кодаки на околицях міста Дніпро. Вода тут напрочуд чиста, навіть смарагдова, та кардинально відрізняється від води у Дніпрі, що тече буквально у 20 метрах від глибокого кар'єру. Загалом, глибина сягає 40-42 метрів, проте деякі аквалангісти кажуть, що на дні є глибинні тріщини, що можуть сягати 80 метрів. Кар'єр є одним із улюблених міст відпочинку місцевих, а ще він розташований на "козацькій" території — колись тут була славетна фортеця Кодак, що у XVII-XVIII столітті була форпостом козацького захисту України від набігів татар з Криму. На жаль, руїни фортеці не збереглись до наших часів, проте це не привід не відвідати напрочуд мальовничий кар'єр. 

Як дістатись: селище Старі Кодаки  знаходиться на 20 км південніше міста Дніпро. Найзручніше дістатись автомобілем або приміським маршрутним таксі.

Село Піщанка

Село Піщанка

Невелике село по лівий бік річки біля міста Дніпро — одне з "найінстаграмніших" місць рекреації в області. Сосновий ліс підходить впритул до берегу річки, який облаштований мальовничими котеджами для відпочинку. Однією з найпопулярніших зон відпочинку є "GoodZone" — готельний комплекс зі СПА, басейном, барами та ресторанами. Мальовничі пейзажі та гарний сервіс сприяють релаксації, перезавантаженню та насолоді від останніх теплих променів сонця. 

Як дістатись: село Піщанка знаходиться за 30 км від міста Дніпро. Найзручніше дістатись автомобілем або міжміським транспортом.

Самарський ліс

Самарський ліс

Його називають реліктовим лісом. Отже це ліс прадавній, що існує тут понад 1000 років. Самарський реліктовий ліс — це ідеальне місце серед лісостепу для походу з наметами, споглядань на столітні дерева, а ще не забуваємо, що скоро сезон грибів! Ліс тягнеться  вузькою 6-кілометровою смугою вздовж річки, переважають широколистяні породи, але й є хвойні зарослі, які вважаються найпівденнішим природнім хвойним лісом в Україні. На території лісу розташована велика кількість заплавних озер, стариць, очеретяні і сфагнові болота. На розташованих посеред лісу піщаних пагорбах збереглися залишки ендемічного піщаного степу. Також цінність становлять ділянки на правому березі Самари, що поєднують байрачні ліси (ті, що ростуть у балках та ярах)  і залишки цілинного чорноземного степу. Тож вересень — ідеальний час для довгих прогулянок унікальним старим  лісом, що з приходом осені поступово вже стає багряним та жовтогарячим. 

Як дістатись: ліс знаходиться у Новомосковському та Павлоградськрму районах на лівому березі річки Самари. Дістатися можна міжміським транспортом від Дніпра або Новомосковська. 

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ

Запорізька Січ

Запорізька Січ

Авжеж це перша асоціація та найбільш значущий об'єкт області. Хортицьку Січ було створено ще у 1556 році, за даними істориків, це було одне з перших укріплень козаків. Хоч вона і проіснувала близько 1 року та була розгромлена татарами, саме Січ на острові Хортиця залишається осередком славетних козацьких часів та зберігає їхній побут, традиції та велику кількість артефактів. Історико-культурний комплекс виглядає як справжня Січ, тільки в дещо зменшеному форматі, з урахуванням всіх правил її побудови. У цьому музеї під відкритим небом є чим зайнятись, від ознайомлення з історією козацтва до споглядання природи. На додачу до мальовничих краєвидів, тут можна займатися активним відпочинком — велосипеди, байдарки, спортивне орієнтування… все, що душа забажає! А ще перенестись на чотири століття назад, відчути дух національно-визвольної  війни Богдана Хмельницького та безкінечні пригоди Івана Сірко. 

Як дістатись: Січ знаходиться у місті Запоріжжя на славетному острові Хортиця. Вхід до комплексу для дорослих коштує 48 гривень, для дітей, студентів, пенсіонерів — 24 гривні. Відвідування самого острова безкоштовне. 

Бердянськ

Бердянськ

Одеса — перлина Чорного моря, але ж в Україні їх два! Якби нас запитали, яке місто є перлиною Азовського моря, то безперечно наша редакція назвала би Бердянськ. Це курортне містечко та за сумісництвом морський порт має розвинену інфраструктуру та мальовниче узбрежжя. Хоч курортний сезон і закінчився, спостерігати за морем, дихати його цілющим солоним повітрям нам ніхто не забороняє! А ще восени найгарніші заходи сонця, через чисте повітря та його різну температуру в шарах атмосфери. Бердянськ має довгу гарну набережну, тому місцеві жителі часто тут влаштовують ранкові та вечірні пробіжки. А ще пікніки на березі моря зі смачною їжею та найвеселішими компаніями! 

Як дістатись:  місто знаходиться у 200 км від Запоріжжя, дістатись можна автотранспортом, міжміським автобусом та залізницею. 

Замок Попова

Замок Попова

Великий маєток генерала Василя Попова було засновано ще у 80-х роках 18 століття, на землі, що була подарована імператрицею Катериною ІІ (згодом селище назвали на честь генерала Василівкою), проте остаточне будівництво було завершене рівно через 100 років нащадками генерала. Це був найбільший маєток у Східній Україні до приходу радянської влади, його володар Юрій Попов перетворив його у центр культурного розвитку Приазов'я. Виконаний у симбіозі північно-італійського, мавританського та готичного стилів, замок мав бальну залу, вітальні, картинну галерею, бібліотеку, колекцію старовинної зброї. З 1907 року тут розмістили етнографічний музей, де були експонати 15 різних національних культур. На початку XX ст. в садибі обладнали метео- та електростанцію, а на даху — астрономічну обсерваторію з телескопом. Тераса з телескопом була прикрашена скульптурами італійського майстра Лангобарді. На жаль, за часів СРСР замок був повністю занедбаний та розграблений, тут розміщувались приміщення інтернату та гуртожитку місцевого технікуму. Зі здобуттям Україною незалежності постало питання про реставрацію замку та перетворення його на музей. Відновлення садиби повністю не завершилося й досі, хоча музей у її приміщенні відкрили ще 1993 року. Всі бажаючі можуть відвідати музей, щоб ознайомитися з його історією, або ж просто прогулятись околицями мальовничого маєтку. 

Як дістатись: Замок знаходиться у селі Василівка, 55 км від Запоріжжя. Найзручніше дістатись автомобілем або міжміським транспортом, також є залізничне сполучення із Запоріжжям.

Острів Бірючий

Острів Бірючий

Коса Бирючий острів — ще одне з мальовничих місць Запоріжчини на березі Азовського моря на межі з Херсонською областю. Назва трактується як "Вовчий острів", який відомий ще зі скіфських часів, оскільки на косі було знайдено багато артефактів. Деякі вчені вважають, що скіфи навіть зображували цей острів на своїх монетах ще у І тисячолітті до нашої ери. Коса розпочинається у курортному містечку Кирилівка (найбільше на узбережжі Азовського моря) та тягнеться на десятки кілометрів до затоки Сиваш. Острів віднедавна, з 2015 року, відкрили для туристів, раніше тут була заповідна зона, підконтрольна державі, а у радянські часи тут навіть будували дачу для Микити Хрущова, яку він відвідав лише 1 раз. Острів поки немає розвиненої туристичної інфраструктури, проте вже має велику кількість пропозицій для комфортного розміщення. Хоча багато з них вже закривається, оскільки курортний сезон добіг кінця, тому саме час діставати палатку та зустрічати схід сонця на природі. Добре, що це саме місце диких пляжів та безкінечного моря най до самого горизонту. 

Як дістатись: острів знаходиться у 220 км від Запоріжжя по трасі Е105. Дістатись найзручніше можна автомобілем.

Кам'яна Могила

Кам'яна Могила

Кам'яна Могила — це унікальне геологічне утворення, що слугувало вівтарем для язичників протягом декількох тисяч років. Нині ця археологічна пам'ятка є місцем досліджень історії періоду до Київської Русі. Кам'яна Могила є природним утворенням, висота якого сягає 12 метрів. Вона займає площу розміром 1,6 га, на території якої розміщені близько 3 тисяч плит. Плити розташувалися не у випадковий спосіб: це правильно розвалений кам'яний панцир, а його печери і гроти стали зручними для культових цілей. На плитах залишали малюнки, які предки наносили не фарбою, а протирали шматком каменю. Ці протертості іноді вкривали мінеральними чорними і червоними фарбами. Тут одночасно можна спостерігати слід різноманітних за своєю культурою і походженням народів. На цьому місці у різний час жили стародавні мисливці, скотарі, землероби, пізніше по цій землі пройшли кіммерійці, скіфи, сармати, гунни, хозари, половці. У печерах і гротах Кам'яної Могили зосереджено більше трьох тисяч наскельних малюнків від кам'яного віку до епохи бронзи і пізнішого часу. Серед багатьох з них чітко простежуються зображення людини, диких і свійських тварин. Тут знайдено залишки стародавніх жертовників. За малюнками можна простежити первісні релігії – тотемізм, магію, анімізм, фетишизм, культ предків. Місце напрочуд цікаве, і де ще в Україні можна розглядати наскельні малюнки прямо посеред відкритого з усіх сторін Степу? Тож при нагоді обов'язково пориньте у це прадавнє мистецтво.

Як дістатись: знаходиться за 135 км від Запоріжжя, неподалік Мелітополя. Найзручніше дістатись автомобілем або міжміським транспортом.

13650

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: