fbpx
Сьогодні
17:06 25 Сер 2020

Радник Зеленського розвіяв три міфи про підвищення мінімальної зарплати в Україні

Підвищення мінімальної зарплати в Україні до 5000 грн з 1 вересня не призведе до зростання інфляції, значних коливань курсу долара й збільшення частки тіньової економіки в країні.

Про це заявив в ефірі телеканалу "Україна 24" радник президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко.

Він заявив, що зростання мінімалки зараз розглядають у політичній, а не економічній площині, і розвіяв три головні міфи про підвищення.

"Перший міф полягає в тому, що збільшення мінімальної заробітної плати, яка збільшиться на 5,8%, раптом має розкрутити інфляційні процеси в Україні. Нагадаю, що інфляція в Україні знаходиться на історичному мінімумі. Ніколи за час незалежності, починаючи з 1991 року, в Україні не фіксувалася інфляція на рівні 2%… Якщо у вас інфляція 2%, збільшення мінімальної заробітної плати на 5,8% може дійсно викликати додаткову інфляцію в межах десятих часток відсотка. Про що ми говоримо? Про реальну розкрутку інфляції?" – зазначив радник президента.

Другий міф, за словами Устенка – курсовий тиск на українську гривню, який буде створено.

"Не змінилися фундаментальні базові основи, які відносяться до курсу… Тут грають роль так звані подушки безпеки, якими є золотовалютні резерви Нацбанку України. У нас ЗВР 28 млрд доларів. Це пік, починаючи з 2012 року… Чому раптом збільшення заробітної плати на 5,8% повинно вплинути на курс?" – пояснив він.

Третій міф стосується збільшення тіньового сектора економіки, зазначив радник Зеленського.

"Пані та панове, якщо у вас йде збільшення мінімальної зарплати на 5,8%, що в середньому змушує платити додатково на кожну мінімалку 250 грн, підприємець, якому цей працівник обходиться зараз за новою ціною, коштуватиме йому на 100 грн дорожче, тому що це та додаткова сума, яку він повинен буде відрахувати до держбюджету за підвищення на 250 грн мінімальної зарплати… Я впевнений, що малий і середній бізнес точно не шикують, не жирують, але 100 грн не виштовхують у тінь при рівні середньої зарплати в країні 11-12 тисяч. Це черговий міф", – повідомив Устенко.

Раніше Верховна Рада підтримала законопроєкт Зеленського про підвищення мінімалки до 5 тисяч грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: