fbpx
Сьогодні
Розбір 13:35 25 Сер 2020

В Україні різко підняли мінімалку: скільки будемо отримувати і чи може це "вдарити" по економіці

Фото Getty Images

В Україні мінімальну заробітну плату збільшили до 5 тисяч грн. За задумом "Слуги народу" і президента Володимира Зеленського це аж ніяк не останнє підвищення — у найближчий рік мінімалка має зрости ще на 1,5 тисячі грн.

Якщо нардепи від СН підтримують ініціативу, то їхні опоненти впевнені — влада на догоду популізму просто ламає економіку України. У чому суть змін і чого чекати від підвищення зарплати — у матеріалі "Рубрики".

Що прийняли в Раді

Ще 6 серпня президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект №3693. Його головна мета — внести зміни до Державного бюджету і збільшити розмір мінімальної зарплати до 5 тисяч грн.

Зараз же вона становить 4723 грн. Тобто зростання планується приблизно на 280 грн. Паралельно підвищення стосується 1-го тарифного окладу ЄТС, він збільшиться до 2225 грн.

Як пояснив сам Зеленський, у майбутньому зарплата буде тільки рости. Причому підвищення очікується не на 400-500 грн, як це було раніше, а відразу на 1000. Це зроблять поступово, протягом наступного року. Таке рішення вже прийнято Кабінетом міністрів України.

"5 тисяч грн — це перше збільшення. Ми точно знаємо, що можемо збільшити до 6,5 тисячі грн. Небезпечно це робити в короткі терміни. Але уряд і Національний банк впевнені, що на початку 2021 року мінімальна зарплата буде на рівні 6 тис. грн, а потім в середині року — 6,5 тисячі грн", — розповів Зеленський в ефірі телеканалу Україна-24.

Звідки брати гроші на підвищення? За словами заступника глави Офісу президента Юлії Ковалів, кошти з'явилися завдяки економії на обслуговуванні державного боргу. Підвищення буде коштувати бюджету приблизно 3,5 млрд грн.

верховна рада

Фото Getty Images

Як це "вдарить" по економіці

Нардепи від "Слуги народу" впевнені, що ніяк. Так, заступник голови фракції Євгенія Кравчук пояснює, підвищення мінімалки — планове і продумане, бізнес особливого навантаження від цього рішення не відчує.

"Якщо говорити про бізнес, то податок для тих, хто платить ЄСВ, збільшиться всього лише на 63 грн. Для великого бізнесу, який платить податок із заробітної плати, все повинно бути збалансовано, адже ми впровадили кредитування за низькими відсотками, скасували пеню зі сплати кредитів і так далі. Питання підвищення мінімалки — це справа не тільки України. Зараз, наприклад, у США також точаться жваві дискусії про те, щоб збільшити розмір зарплат", — підкреслила в коментарі "Рубриці" Кравчук, а також додала, що нинішні золотовалютні резерви досягли 28-29 млрд доларів.

При цьому нардеп також спростувала твердження про те, що рішення підняти зарплату з 1 вересня приурочено до чергових місцевих виборів, які пройдуть буквально через 2 місяці.

"Завдання підняти мінімалку президент поставив ще у червні. Весь цей час ми шукали оптимальний спосіб це зробити, адже не можна просто так взяти і збільшити зарплату. До слова, комітет соціальної політики підрахував, що за останній рік "Опозиційна платформа — За життя" подала законопроекти, які несуть навантаження бюджету в 2 трильйони грн, а "Батьківщина" — на 800 млрд грн. Ми розуміємо, що це популізм", — підсумувала Кравчук.

Її колега по парламенту, нардеп від "Голосу" Володимир Цабаль впевнений, рішення монобольшості несе ризики для вітчизняної економіки і більше є передвиборчим піаром влади.

"По-перше, в українському бюджеті немає грошей. Недофінансування в районі 30-35 млрд. По-друге, це спровокує зростання податків для фізичних осіб, збільшення ЄСВ, а також для ФОП. По-третє, у нас економіка в порівнянні з бюджетом пішла в гіршу сторону. ВВП у нас впало, інфляція також нижче, ніж ми передбачали", — підкреслив "Рубриці" Цабаль.

економіка

Фото Getty Images

Детальний аналіз рішення привів "Рубриці" і фінансист Василь Невмержицький.

За його словами, рішення потрібно розділити на кілька складових. Перше — це ситуація в Києві і інших регіонах. Друге — в частині бюджетників і комерції.

Проте, експерт вважає рішення підняти мінімалку позитивним кроком. Більш того, за словами Невмержицького, збільшити зарплату потрібно до 7-8 тисяч гривень.

"По-перше, з зарплат йдуть податки, частково і в місцеві бюджети. Тому після збільшення мінімалки можна очікувати їх зростання. По-друге, люди з таким доходом витрачають гроші гроші на "проїдання", споживання, відповідно зросте попит на продукти харчування та інші товари. По-третє, першими відчують зміни бюджетники, які зможуть отримати підвищення своєї зарплати. Що стосується комерції, то теж бачу одні плюси. Це сприяє детінізації економіки та реального захисту людей. У банківській сфері, наприклад, таких низьких зарплат немає, все працюють в білу, тому негативних аспектів тут точно не буде", — підсумував Невмержицький.

Як розповіли "Рубриці" співрозмовники у "Слузі народу", фінального рішення щодо подальшого підвищення мінімалки поки немає. Якщо сьогоднішнє голосування реально не несе істотних витрат для бюджету, то підвищення мінімалки за півроку на 1,5 тисячі грн може реально "вдарити" по економіці.

Обговорення цього питання почнеться вже після 15 вересня, коли Кабінет міністрів подасть до парламенту перший варіант бюджету на 2021 рік. При цьому у фракції не виключають, що корективи в процес планування може внести як продовження пандемії коронавірусу, так і політична нестабільність, в тому числі і зміна уряду.

20033

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: