fbpx
Сьогодні
11:29 02 Лип 2020

Угоду про випуск 12-річних євробондів України скасували через заяву Смолія про відставку

Угоду про розміщення Україною нових 12-річних євробондів скасували. Це рішення пов'язане із заявою голови Національного банку України Якова Смолія подати у відставку через політичний тиск.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Міністерстві фінансів у четвер.

Скасування угоди відбулося з ініціативи українського уряду. Таке рішення є першим подібним в історії України. Мінфін поки що не коментує інші подробиці, відповідна інформація буде оприлюднена пізніше після узгодження з юристами.

«Наскільки я розумію, в інвесторів не було права відмовитись (від євробондів — ред.), хіба йти потім судитися. Але наш уряд вчинив розумно: між короткостроковою ціллю взяти гроші зараз і довгостроковою ціллю — зберегти довіру інвесторів, обрали друге», — прокоментував hromadske аналітик інвестиційної компанії ICU Михайло Демків.

Нові євробонди України мали стати першим виходом уряду на міжнародні ринки капіталу від початку коронавірусної економічної кризи. Очікувалося отримати загалом 1,75 мільярда доларів, з яких 750 мільйонів доларів мали спрямувати на погашення боргів за євробондами, з терміном погашення у 2021-2022 роках. Решту 1 мільярд доларів уряд міг використати на покриття дефіциту державного бюджету (його розмір у 2020 році складає близько 300 мільярдів гривень або чверть всіх запланованих видатків).

Уряди можуть скасувати розміщення єврооблігацій, коли стається певне негативна подія, що впливає на кредитний рейтинг країни або ж на привабливість цих цінних паперів.

Скасування угоди означає, що Україна не отримає запланованих 1,75 мільярда доларів від розміщення євробондів та не зможе використати їх для погашення боргів та покриття дефіциту державного бюджету.

Нагадаємо, 1 липня голова НБУ Яків Смолій подав у відставку, пояснивши своє рішення систематичним політичним тиском.

Повідомлялося, що члени правління Національного банку поважають рішення голови Якова Смолія щодо відставки та розділяють його перестороги щодо систематичного політичного тиску.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: