fbpx
Сьогодні
09:06 13 Тра 2020

Кабмін хоче призначити на Держекоінспекцію одіозного чиновника

Андрій Мальований

Кабмін збирається призначити на посаду голови Державної екологічної інспекції скандального чиновника столичної мерії Андрія Мальованого, чиє ім'я звучить у багатьох корупційних скандалах.

Про це написав у Facebook журналіст Денис Казанський.

"Прем'єр Шмигаль збирається звільнити Єгора Фірсова з поста глави Держекоінспекції та замінити його на Андрія Мальованого", – повідомив він.

Нині Андрій Мальований – діючий начальник Управління екології та природних ресурсів Київської міської адміністрації. Він встиг засвітитися в ряді корупційних скандалів в Держкомземі, управліннях Держземагентства в Миколаївській та Київській областях і власне в столичній мерії, повідомляють "Вести".

За даними з різних джерел, на посаду начальника Головного управління Держземагентства Київської області Мальованого просунув Артем Кадомський за рекомендацією Олександра Луцького, якому ще за часів Черновецького вдалося завдати шкоди і фактично вкрасти у киян землі на суму понад 100 мільярдів гривень. Оскільки Андрій Мальований був бізнес-партнером і помічником свого попередника Сергія Левцова, мова йде фактично про рейдерське захоплення Держземагентства та гіперкорупцію.

В управлінні екології КМДА, згідно з офіційною декларацією, Мальований з зарплатою трохи більше 250 тис. на рік придбав позашляховик Volkswagen Touareg ринковою вартістю в мінімум 1,5 млн грн і отримав 300 тис. гривень від відчуження рухомого майна. Фірми його дружини Мальованої фігурують в двох кримінальних справах від 2018 і 2019 років, пов'язаних із забудовою на незаконно відведеній землі і з посередництвом у вимаганні у підприємців грошей за надання дозволів на викиди забруднюючих речовин.

Журналіст Денис Казанський вважає причиною зміни Єгора Фірсова його активну діяльність. "Схоже, Рінат Леонідович таки дотиснув це питання. Кажуть, сильно образився на критику і штрафи на 14 млн. Яка б влада не була в країні, а чіпати главолігарха нікому не дозволено", – написав він.

Єгор Фірсов пожежа у Чорнобилі

Єгор Фірсов / Фото з Facebook

Раніше, в березні, Єгору Фірсову невідомі спалили автомобіль. "Мабуть, таким чином оцінили роботу моєї команди на чолі екоінспекції. Реальні штрафи для забруднювачів, антикорупційні чистки не подобаються багатьом. Ось і відповідь", – сказав тоді Фірсов.

У лютому завод Ахметова "Маріупольський меткомбінат імені Ілліча" виплатив більше 10 млн штрафу в бюджет за забруднення навколишнього середовища понад норму. "Вперше за всю історію існування інспекції, ММК виплатив таку суму за порушення природоохоронного законодавства", – зазначив тоді Фірсов. Крім того, нещодавно Ладиженська ТЕС, яка входить до групи ДТЕК, виплатила штраф 3,4 млн грн за перевищення лімітів водокористування.

Всього за перший квартал на користь держави стягнуто 35 мільйонів 619 тисяч гривень штрафів. Для порівняння – за цей же період всі антикорупційні органи змогли повернути державі 14 тисяч гривень, повідомлялося раніше.

У грудні нардеп від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк у коментарі "УНІАН" заявляла, що Фірсов "мав очолити Держекоінспекцію", але "конкурс злили" і "намагаються протягнути туди Мальованого". "Тоді про екологію доведеться забути", – сказала вона.

Читайте також: чому регіони з забрудненим повітрям можуть сильніше постраждати від коронавірусу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: