fbpx
Сьогодні
Колонка 18:00 01 Кві 2020

Чому регіони з забрудненим повітрям можуть сильніше постраждати від коронавірусу

Епідемія COVID-19 змінює звичний нам світ. Вулиці стають безлюдними, заводи зупиняються, а знімки території Китаю з космосу показують різке зниження забруднення повітря на його території. Багато хто легко провів паралель між зниженням економічної активності і цим підвищенням якості повітря. Але деякі дослідники ризикнули зазирнути далі.

Як нова хвороба вплинула на навколишнє середовище

Європейське космічне агентство та супутники NASA зафіксували рекордне за останній час зниження рівня забруднення повітря у Китаї, що пов'язане зі спадом економічної активності країни через епідемію коронавірусу

На початку березня професор Стенфордського університету Маршал Берк, що викладає на Факультеті наук про Землю  і керує Центром з продовольчої безпеки і довкілля, опублікував в своєму блозі коротеньку аналітику про епідемію і якість повітря. Він розрахував, що внаслідок економічного спаду через епідемію повітря над Китаєм очистилось настільки, що було попереджено в десять разів більше передчасних смертей, ніж померло людей через зараження вірусом. Пан Берк підкреслив, що епідемія, безумовно, є трагедією глобального масштабу, а його розрахунки мають на меті показати лише переваги від зменшення забруднення повітря.

Хоча людство ще тільки вивчає, що собою являє коронавірус, медики відмічають, що куріння робить людей вразливішими до інфекції, оскільки як і дим, вірус завдає шкоди легеням. Забруднене повітря великих міст несе в собі ту саму шкоду для здоров'я, що й сигарети? вражає органи дихання і серце. Це означає, що не в усіх країнах і містах мешканці однаково перенесуть епідемію для деяких територій вона може мати набагато гірші наслідки.

Що там в Україні?

Проблема забруднення повітря є дуже гострою для України. Фактично дві третини населення проживає на територіях, де стан атмосферного повітря не відповідає гігієнічним нормативам. А за оцінками дослідників, в Україні на кожні 100 000 населення припадає 200 передчасних смертей. 

Особливо вразливими є мешканці промислових міст та ті, що живуть неподалік від вугільних електростанцій.

Одним з основних джерел забруднення повітря в Україні є важка промисловість. Наразі у підприємств немає стимулів скорочувати викиди. Нормативи і законодавство дозволяють отримати дозвіл на бажану кількість викидів, а у разі перевищення, ніхто не зможе цього ні перевірити, ні ефективно покарати.

Саме тому, час повернутись до розгляду і схвалення проекту Закону України "Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення". Кабінет міністрів України схвалив його 18 лютого 2020 року і вніс на розгляд Верховної Ради, а уже 4 березня 2020 його було відкликано  через зміну уряду.

Законопроект передбачає розробку та закріплення в Україні такого поняття як "найкращі доступні технології" (НДТ) для різних галузей промисловості. Підприємства будуть отримувати дозволи на викиди у повітря не на основі своїх розрахунків, а на основі розрахунків для відповідного виробничого процесу за умови використання НДТ. Для того, щоб отримати дозвіл, підприємство має скоротити об'єм своїх викидів до того об'єму, який би утворювався при умові застосування НДТ.

Карантинні заходи, введені по всій країні, зменшують ризик захворювання та швидкість поширення вірусу. Однак вони не допоможуть легше переносити хворобу тим, хто вже заразилися. А коли епідемія закінчиться, брудне повітря продовжить непомітно нас вбивати.  Тому новий Кабмін має якнайшвидше повторно внести цей законопроект, а Верховна Рада невідкладно його прийняти. 

Ця епідемія не є першою у світі, і на жаль, все говорить про те, що будуть виникати нові. Україна має зробити висновок, що крім злагодженої роботи медичної системи і економічного захисту населення, необхідно почати робити конкретні кроки для покращення якості повітря. Це поліпшить якість життя людей  та може полегшити перебіг подібного катаклізму в майбутньому.

Читайте також:

Коронавірус – це благо для планети. Згодні чи ні?

Коронавірус та екологія: неочікувані наслідки епідемії

Як зробити самоізоляцію екологічною: 5 простих порад

Еко-рішення: як правильно утилізувати маски та інші медичні відходи

8294

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: