fbpx
Сьогодні
20:12 08 Кві 2020

Сплеск домашнього насильства під час карантину: що робити та куди звертатися в Україні

Фото Getty Images

По всьому світу кількість звернень на телефонні лінії зросла, в деяких випадках – у рази.

Через необхідність залишатися вдома багато жінок і дітей лишилися сам на сам із агресивними партнерами та батьками, й не мають виходу.

Про це заявив генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш, повідомляють на сайті організації. Він записав звернення, у якому закликав захистити жінок.

Ще до початку пандемії ООН заявляла, що приблизно третина жінок зазнає певних форм домашнього насильства. Тепер вони опинились "у пастці".

"Насильство не обмежується полем бою… Багатьох жінок і дівчаток небезпека підстерігає там, де вони повинні відчувати себе в цілковитій безпеці, у власному будинку", – сказав Гуттереш.

За його словами, у деяких країнах число жінок, які звертаються в служби підтримки, подвоїлася. Скажімо, в Китаї кількість звернень на гарячу лінію від початку карантину зросла втричі.

Водночас, через той-таки карантин сервіси для жертв домашнього насильства працюють значно гірше, або й узагалі перестають працювати.

"Водночас медичні установи й поліцейські служби перевантажені і відчувають брак персоналу. Робота місцевих груп підтримки паралізована, або їм не вистачає коштів. Деякі притулки для жертв домашнього насильства закриті, інші переповнені", – додав Гутерреш.

Він закликав уряди всіх країн "включити запобігання насильству проти жінок і відшкодування заподіяної їм шкоди у свої плани боротьби з COVID-19 як одне з основних завдань".

"Це означає, що необхідно збільшити обсяг фінансування онлайнових служб підтримки і організацій громадянського суспільства і не відмовлятися від судового переслідування тих, хто жорстоко поводиться з жінками", – підкреслив Гуттереш.

Яке рішення запропонували у Франції та Іспанії

Щоб допомогти жертвам сімейного насильства, уряди Франції та Іспанії запровадили нову схему допомоги постраждалим. Тепер жертви домашнього насильства повинні зайти до аптеки та попросити захисту, але якщо з якоїсь причини вони не можуть зробити це відкрито, жертви насильства повинні сказати кодове слово – "маска 19".

Жінка з Нансі стала першою, хто скористався цією можливістю, повідомляє CNN.

"У неділю жінка зайшла до аптеки у французькому місті Нансі, одного з небагатьох громадських місць, досі відчинених після того, як в країні запровадили загальнодержавний карантин, щоб запобігти поширенню небезпечного вірусу. Але жінка прийшла туди не заради ліків; вона прийшла, щоб сказати фармацевту, що її партнер застосовує насильство до неї. Незабаром чоловіка жінки затримала поліція", – йдеться у повідомленні.

За словами міністра внутрішніх справ Франції Крістофа Кастанера, після запровадження обмежувальних заходів через коронавірус число поліцейських втручань у випадки насильства в родинах збільшилося на 36%.

На тлі цього уряд Франції оголосив, що оплатить 20 тисяч ночей у готельних номерах для жертв домашнього насильства та відкриє тимчасові консультаційні центри у супермаркетах.

Як зазначає CNN з посиланням на наукові дослідження, сплески домашнього насильства фіксувалися під час економічної кризи 2008 року, а також коли відбувалися великі стихійні лиха і під час великих футбольних турнірів.

Що робити та куди звернутися в Україні

Виконуюча обов'язки директорки єдиного на Київщині притулку для жінок Наталя Решетова рекомендує жертвам домашнього насильства в цей період:

  • під час карантину намагатися уникати конфлікту, не провокувати кривдника. Хоча це може бути дуже складно
  • якщо ви не знаєте, як зателефонувати на гарячу лінію соцслужб, телефонуйте 102
  • якщо ви не можете подзвонити на гарячу лінію чи у поліцію, скористайтеся інтернетом
  • бути пильним і мати план. Якщо ризик і загроза життю велика, то продумати, як можна буде повідомити близьких. Наприклад, у Франції та Іспанії провели кампанію, щоб жінки, які страждають від домашнього насильства, могли звернутися за допомогою в аптеки. Ті передають інформацію в поліцію
  • зібрати речі, документи і гроші

В Україні діє Національна "гаряча лінія" з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123.

Нагадаємо, у Миколаєві запустили чат-бот для протидії домашньому насильству на карантині.

Також поліція закликає повідомляти про випадки домашнього насилля під час карантину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: