fbpx
Сьогодні
15:09 21 Бер 2020

Поліція закликає повідомляти про випадки домашнього насилля під час карантину

З огляду на ситуацію в країнах, які серед перших вжили обмежувальних заходів у зв'язку з карантином і де зафіксовано певне зростання кількості випадків домашнього насильства, МВС підготувало низку рекомендацій для людей, у яких під час самоізоляції є ризик постраждати від домашнього насильства.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

Заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко зазначила, що на такі виклики крім спеціальних мобільних груп будуть виїжджати й інші підрозділи Нацполіції.

"На нашу думку, в групі ризику зараз знаходяться не тільки сім'ї, де раніше були зафіксовані випадки домашнього насильства, а й ті, де хтось тимчасово втратив роботу або заробіток, сім'ї зі складною фінансовою або житловою ситуацією або сім'ї, де є літні чи недієздатні людини. Все це, помножене на психологічний тиск у період карантину, може викликати агресію і напруження в сім'ї. Близько 70% жінок, адже саме вони найчастіше виступають в таких випадках постраждалою стороною, переконані, що насильство – це тільки коли тебе б'ють, але це не так. Все починається з психологічного тиску, коли аб'юзер вас принижує", – сказала Катерина Павліченко.

Вона також підкреслила, що кількість дзвінків на "гарячу лінію" і спецлінію "102" на сьогодні не збільшилася. Тому нині немає підстав говорити, що є зростання таких випадків.

"Ми розуміємо, що домашнє насильство є проблемою нашого суспільства і зараз не втрачає своєї актуальності", – говорить заступник міністра.

За її словами, в момент гострого конфлікту жертва повинна постаратися швидко вийти із зачиненого приміщення (кухні, ванної кімнати, гаража), приміщення, де є гострі небезпечні предмети. Якщо на шиї є прикраси та аксесуари (намиста, шарфи, ланцюжки), їх потрібно швидко зняти. Це може реально врятувати життя.

"Якщо ви знаєте, що серед ваших сусідів є проблемні сім'ї або з недієздатними чи літніми людьми, то, ставши свідком можливого домашнього насильства, одразу ж телефонуйте в поліцію. Так ви зможете врятувати їм здоров'я, а може, і життя", – резюмувала Павліченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: