fbpx
Сьогодні
22:12 06 Кві 2020

У "Слузі народу" заявили, що немає жодних передумов, щоб вибори не відбулись у жовтні

Фото Reuters

Наразі немає жодних передумов, щоб цього року не відбулись вибори, заплановані на жовтень. У той же час є питання щодо формату їх проведення і фінансування.

Про це "ОПОРА" повідомив заступник голови фракції, голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

«Ми зараз працюємо з бюджетним комітетом, щоб спробувати закласти той мінімум, який, на нашу з Центральною виборчою комісією думку, дозволить ці вибори провести. Ми знаємо, що є кілька великих статей витрат на вибори. Найбільші – це зарплата членам комісії та друк бюлетенів. Можливо, одну із статей доведеться частково переглянути.

Зрозуміло, що бюлетень не можна надрукувати за іншою вартістю, ніж вартує друк, папір. Є бачення, як на ці вибори одноразово запропонувати певні зміни до порядку фінансування виборів, тих статей, які фінансуються за рахунок держави. Але це потрібно буде прискіпливо обговорювати, зокрема і з профільними організаціями, щоб ми не позбавили всіх рівних можливостей для агітації, доступу до ефірного часу, ще якихось речей.

У п'ятницю, 3 квітня, о 13:30 в рамках нової програми ОПОРИ «Депутатський день» буде трансляція стріму із першим заступником Голови депутатської фракції Слуги Народу Олександром Корнієнком. Він говоритиме про новий Виборчий кодекс і зміни до виборчого законодавства. Задаватиме питання координаторка Громадянської мережі ОПОРА Ольга АйвазовськаЗалишайте свої питання до народних депутатів у коментарях під цим постом.

Posted by Civil Network OPORA on Friday, April 3, 2020

Але при цьому від деяких речей, наприклад, інформаційних плакатів, не тільки на дільницях, а так звані стенди, можна на одні вибори відмовитись. А це все гроші, які комісії мають перераховувати до органів місцевої влади або самі виготовляти. Ми зараз шукаємо той оптимум, який дозволить зекономити гроші для стабілізаційного фонду, для боротьби з наслідками коронавірусу, але щоб при цьому виборчий процес відбувався відповідно до закону та міжнародних стандартів. Це не буде прийматись якось закулісно, кулуарно, воно буде обов'язково проговорюватись. Ми зараз знаходимось на етапі, коли ми проговорюємо це з депутатськими фракціями, я думаю, що наступного тижня у нас буде консенсус всередині парламенту щодо цього. Це буде найбільший можливий компроміс, тому що позиції дуже широкі», – розповів Корнієнко під час прямого включення у «Депутатський день» на сторінці ОПОРИ.

За словами народного депутата, в проекті бюджету секвестрували суму, яка є по суті субвенцією на проведення виборів, а окремо близько 100 млн пропонувалось забрати із бюджету ЦВК.

«За нашими попередніми неофіційними розмовами в ЦВК, це якраз ті гроші, які потрібні були б на новації з електронним підрахунком з ІАС «Вибори». Але тут виникає питання, якщо не буде цих фінансів, чи зможемо ми переробити ІАС «Вибори»? Тут питання, що це через цю ситуацію ми не зможемо зробити наступний крок по діджиталізації підрахунку. Я думаю, ці місцеві вибори через цю ситуацію можливо будуть кроком назад в певних технологічних питаннях. Це логічно, бо і сам виборчий процес, очевидно, не буде таким динамічним, як і раніше, бо зараз весь світ обговорює наслідки цього карантину. І є висновки, що люди будуть продовжувати менше гуртуватись, менше спілкуватись і сидіти вдома. Це буде впливати на виборчий процес так само», – сказав заступник голови фракції.

Раніше в Раді анонсували позачергове засідання.

Також стало відомо, хто в Раді найчастіше прогулював засідання за останні пів року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: