fbpx
Сьогодні
09:37 17 Бер 2020

ВР ухвалила закон для запобігання коронавірусу: штрафи і позбавлення волі в разі порушення правил карантину

Верховна Рада ухвалила проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

17 березня відбулося позачергове засідання парламенту.

За законопроєкт №3219 із техніко-юридичними правками проголосували 344 народних депутатів.

Проєкт закону прийняли без розгляду, але потім за пропозицією Ірини Геращенко ("Європейська солідарність") вирішили дати фракціям можливість пояснити суть закону.

Закон, зокрема, передбачає штрафи й навіть позбавлення волі в разі порушення правил карантину.

Також у документі йдеться про відпустки, декларування доходів та ввезення медичних виробів і медичного обладнання.

"Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями,

– тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

"Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань,

– карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки,

– караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років".

"У разі встановлення Кабінетом міністрів України карантину, відповідно до закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", термін перебування у відпустці без збереження заробітної не включається у загальний строк, встановлений частиною першою цієї статті".

"Декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які відповідно до статті 45 цього Закону подаються за минулий рік до 1 квітня, у 2020 році суб'єкти декларування подають до 1 червня".

"Тимчасово, для здійснення заходів щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби, перелік яких визначено Кабміном".

Верховна Рада ухвалила закон щодо запобігання і поширення коронавірусу в Україні.

Важливо: Кабмін під час засідання 16 березня ухвалив рішення щодо тимчасового припинення, залізничного, авіа та автобусного міжміського сполучень з 18 березня. З 17 березня на всій території Україні заборонені будь-які масові заходи за участі більше 10 осіб. Також свою роботу мають припини всі заклади громадського харчування та розважальні центри.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: