fbpx
Сьогодні
14:52 10 Жов 2019

"Нобель літературний": визначено двох переможців

У Стокгольмі оголосили лауреатів нобелівської з літератури за 2018 та 2019 роки. Польська письменниця українського походження Ольга Токарчук отримала премію за 2018 рік, а австрійський письменник Пітер Хандке за 2019 рік.

Про це повідомляється на офіційному акаунті премії у Twitter.

2018 року премію не вручали через скандал у Шведській академії, яка вручає Нобеля з літератури. Чоловіка однієї з членів академії звинуватили у зґвалтуванні, а пізніше засудили за це до двох років в'язниці. Тож вручення премії перенесли на 2019 рік через "зменшення суспільної довіри". Тож академія після скандалу змінила склад колегії, яка обирає лауреатів, включивши кількох нових членів.

Переможниця за 2018 рік Ольга Токарчук народилася у 1962 році у Сулєхові. В інтерв'ю виданню Молодіжне перехрестя у 2010 році письменниця розповіла про своє походження: "Моя бабця Ольга Токарчук була українкою, дід – поляком, після війни родина розпорошилась, частина лишилась тут, інша замешкала у Польщі, а ще частина – у Франції… Я не знаю української, хоча батько знає… І тут у Львові маю родину, недалеко від Збаража. А взагалі Токарчуки походять з Токів біля Тернополя".

ольга Токарчук

Токарчук є автором 8 романів та двох збірок оповідань. Деякі з її творів перекладені українською мовою, зокрема, "Мандрівка людей книги", "Правік та інші часи", "Гра на багатьох барабанчиках", "Останні історії", "Веди свій плуг понад кістками мертвих", "Бігуни".

Крім того, у 2018 році вона отримала Міжнародну Букерівську премію. Голова журі, британська письменниця Ліза Аппіньянезі назвала Ольгу Токарчук "письменницею чудової дотепності, уяви та літературного стилю".

Премію за 2019 й присудили австрійському письменнику і драматургу Пітеру Хандке. Він є одним із найвідоміших у світі сучасних австрійських літераторів, який отримав популярність в 60-70-роках з п'єсою "Наруга над публікою" і твором "Страх воротаря перед пенальті". Також він є співавтором сценарію до фільму Віма Вендерса "Небо над Берліном".

Peter Handke

Всього залишилось нагородти переможців з:

  • премії миру – 11 жовтня;
  • економіки – 14 жовтня.

Вже обрано переможців у сферах:

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: