fbpx
Сьогодні
08:43 10 Чер 2019

Генсек Ради Європи підтримав нову владу Молдови

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд підтримав позицію нової влади Молдови щодо незаконності розпуску парламенту, але попросив Венеціанську Комісію надати "термінову" оцінку останнім рішенням в Молдові.

Про це повідомляє "Європейської правди".

Це вже друга заява із Ради Європи щодо процесів у Молдові і вона є безпрецедентно жорсткою, як для генсека – по суті, він став на сторону нової влади.

Ягланд висловив "серйозну стурбованість" останніми подіями в Молдові і закликав "демократично обраний парламент і легітимний уряд" діяти відповідально. Кого саме він вважає в Молдові "легітимним урядом", генсек не уточнив, але рішення Конституційного суду, який зокрема розпустив парламент та визнав нелегітимним новий уряд на чолі з Майєю Санду, він назвав незрозумілими.

"Останні рішення КС складно зрозуміти, схоже, що в світлі Конституції і міжнародного права вони безпідставне", – написав генсек РЄ. Він також заявив, що "в період невизначеності завжди потрібна добра порада".

Ягланд додав, що на правах Генсека РЄ попросив ВК дати оцінку останнім рішенням в Молдові, зокрема рішенню розпустити парламент з боку Павла Філіпа, в.о. прем'єра за версією Демпартії (яка не визнає зміну влади у Молдові).

Європейський союз на рівні Єврокомісії та високого представника з питань зовнішньої політики офіційно повідомив, що вважає легітимним обрання нового уряду.

Нагадаємо, Конституційний суд Молдови визнав незаконним призначення уряду Санду та розпустив парламент.

Раніше повідомлялося, що проросійська Партія соціалістів Молдови (ПСРМ) і проєвропейський блок ACUM підписали тимчасову політичну угоду про співпрацю і почали екстрене засідання парламенту, щоб сформувати керівництво парламенту і затвердити склад уряду.

Проєвропейська кандидатка стала прем'єр-міністром Молдови.

Тим часом парламент Молдови визнав свою державу захопленою.

Зазначимо, ЄС визнав новостворені коаліцію та уряд Молдови.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: