fbpx
Сьогодні
16:40 09 Чер 2019

КС Молдови визнав незаконним призначення уряду Санду та розпустив парламент

Конституційний суд Молдови визнав неконституційним укази президента Ігоря Додона про висунення співголови блоку ACUM Майї Санду на пост прем'єр-міністра і про призначення уряду.

Рішення суду опубліковано на сайті установи, пише Європейська правда.

Напередодні Конституційний суд Молдови опублікував три рішення, які стосувалися неконституційності рішень прийнятих в суботу в парламенті.

При цьому суд, як відзначає видання NewsMaker, всупереч усталеній практиці, не проводив публічних засідань по розгляду звернень, а лише повідомляв про прийняті рішення на сайті.

Першим на сайті суду з'явилося рішення про те, що парламент, який повинен бути розпущений через нездатність протягом трьох місяців сформувати уряд, не має права ухвалювати закони і формувати керівні органи.

Потім з'явилося рішення, в якому КС визнав неконституційним обрання Зінаїди Гречаної головою парламенту. Тим же рішенням в суді вже визнали незаконними всі документи, які у майбутньому прийме парламент Молдови десятого скликання.

Також Конституційний суд Молдови, підконтрольний попередньому уряду Молдови, ухвалив рішення про розпуск парламенту.

У КС повідомили, що рішення ухвалене за поданням Павла Філіпа, в.о. прем'єра за версією Демпартії (яка не визнає зміну влади у Молдові).

Конституційний суд підтримав це подання та дав згоду на тимчасове відсторонення Ігоря Додона від виконання обов'язків президента і передав його повноваження Філіпу, вважаючи його керівником уряду. КС не вперше відстороняє Додона від посади, але як правило в.о. президента доручали бути спікерові; цю посаду раніше обіймав представник Демпартії.

Філіп у свою чергу призначив парламентські вибори на 6 вересня. "Це розумний термін, щоби всі учасники виборів могли підготуватися, а державні органи – організувати дострокові вибори", – цитує його Newsmaker. Він також закликав Додона самому подати у відставку та провести також дострокові президентські вибори.

Необхідно зауважити, що інші ключові учасники процесу не визнали це рішення, наразі немає впевненості, що вибори відбудуться.

Раніше повідомлялося, що проросійська Партія соціалістів Молдови (ПСРМ) і проєвропейський блок ACUM підписали тимчасову політичну угоду про співпрацю і почали екстрене засідання парламенту, щоб сформувати керівництво парламенту і затвердити склад уряду.

Проєвропейська кандидатка стала прем'єр-міністром Молдови.

Тим часом парламент Молдови визнав свою державу захопленою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: