fbpx
Сьогодні
10:12 16 Тра 2019

Сьогодні в Україні відзначають День вишиванки

Фото 5.ua

У третій четвер травня в Україні відзначають досить молоде свято — День вишиванки. Цьогоріч це свято припадає на 16 травня.

13 років тому студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк започаткувала акцію "Всесвітній день вишиванки". Надихнув її до цього Ігор Житарюк, який регулярно одягав вишиту сорочку на заняття. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і разом одягнути вишиванки. Спочатку національний одяг вдягало кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня. До Дня вишиванки долучилася українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Основна мета свята — збереження українських національних цінностей та їхня популяризація.

День вишиванки не передбачає обов'язкових заходів, та протягом усієї історії свята з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці та ярмарки. Цей день завжди супроводжується усміхненими обличчями чи то в транспорті, чи то просто на вулиці. Адже кожен може побачити своїх однодумців.

На київській Поштовій площі з нагоди Дня вишиванки відбудеться масштабний показ «ВишиванкаDAY», учасники якого будуть дефілювати в етнічному одязі від дизайнера Юлії Магдич, або у своїх власних вишиванках. У народному показі зможуть взяти участь всі бажаючі. В анонсі заходу зазначається, що на Поштовій площі облаштують червону доріжку, а відвідати показ планують відомі особи. Початок заходу заплановано на 8:00.

О 10:00 у столиці має відкритися арт-інсталяція «Вишиванка – одяг вільних», присвячена не тільки Дню вишиванки, але і Дню пам'яті жертв політичних репресій. Арт-об'єкт буде символізувати «тюремну камеру», в якій «ув'язнена» вишиванка. 

Крім того, на площі Конституції біля Верховної Ради України 16 травня має відбутися громадська акція «Вишиванка – одяг вільних». Учасники мають прийти на мітинг у вишиванках з фотографіями українських політв'язнів. Початок акції заплановано на 13:30

О 12:00 відбудеться відкриття виставки «Вишиванка – символ нескорених». В експозиції будуть представлені старовинні вишиванки, рушники, скатертини та вишиті полотна. Ці артефакти українці закопували у землю перед операцією «Вісла» і висилкою до Сибіру, щоб врятувати їх від знищення. Експонати вперше виставлятимуться у Верховній Раді України.

Добірка про те, як відомі українські митці, політики, громадські активісти святкують День вишиванки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: