fbpx
Сьогодні
09:17 09 Тра 2019

9 травня: як Україна відзначає День перемоги над нацизмом

Сьогодні, 9 травня, Україна відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Згідно з указом президента, метою цього пам'ятного дня є "гідне вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні і вирази поваги всім борцям проти нацизму".

По всій Україні заплановано понад 1200 масових заходів, у яких планується 600 тис. учасників.

У Києві на День перемоги над нацизмом планується провести одразу чотири масові ходи в районі парку Вічної Слави.

У зв'язку з цими пам'ятними урочистими подіями у центрі Києва буде обмежено рух транспорту.

Раніше Київська міська держадміністрація затвердила та оприлюднила план урочистих та культурно-просвітницьких заходів на честь Дня пам'яті і примирення і сімдесят четвертої річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. З ним можна ознайомитися тут.

Чому Європа та країни СНД відзначають у різні дні?

7 травня 1945 року у французькому Реймсі начальник оперативного управління Верховного головнокомандування армійських сил Німеччини (ОКВ) генерал-полковник Альфред Йодль підписав акт про капітуляцію Німеччини. Антигітлерівська коаліція його офіційно ухвалила лише 8 травня о 23:01 за берлінським часом — тоді у Москві, столиці СРСР, вже було 00:01 9 травня.

9 травня – в Україні

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні є державним святом, яке відзначається щорічно 9 травня, починаючи з 2016 року.

Як відомо, навесні 2015 року Верховна рада прийняла пакет законопроектів про декомунізацію, якими було скасовано закон "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років". Рада також ухвалила новий закон "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років", який передбачає святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість Дня перемоги.

Згідно з новим законом, з метою вшанування пам'яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років в Україні вводиться також і День пам'яті та примирення, який щорічно відзначається 8 травня.

Також у законі зазначено основні форми увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Зокрема, це недопущення фальсифікації історії Другої світової війни 1939-1945 років в наукових дослідженнях, ЗМІ та публічних виступах посадових осіб; сприяння держави у пошуковій роботі з встановлення імен загиблих і зниклих безвісти, а також перепоховання останків воїнів, загиблих під час Другої світової війни 1939-1945 років.

Згідно з законом, нове свято відзначається без використання радянської символіки та терміну "Велика Вітчизняна війна", а за використання радянської символіки передбачає кримінальну відповідальність. Символом святкування є квітка червоного маку.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Фото: wikipedia.org

Зазначимо, символом радянського Дня перемоги була георгіївська стрічка. На даний момент її публічне використання в Україні заборонено. Відповідний указ президент Петро Порошенко підписав у 2017 році. Так, використання, демонстрація або носіння георгіївської стрічки карається штрафом в розмірі від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

📲 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: