fbpx
Сьогодні
18:32 04 Бер 2019

НБУ розповів про схеми з легалізації "брудних" грошей

НБУ попередив банки про підозрілі операції з ОВДП з легалізації «брудних» доходів.

Національний банк України (НБУ) розіслав лист банкам з рекомендацією уважніше моніторити підозрілі операції клієнтів з цінними паперами, зокрема з валютними облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП), які можуть свідчити про легалізацію «брудних» грошей.

Йдеться про так звані циклічні операції, особливістю проведення яких є покупка юрособами за вищою ціною і продаж за нижчою (тобто зі збитком) ОВДП з однаковим ISIN-кодом протягом короткого проміжку часу.

Зазначена схема може реалізовуватись через фінансових посередників на фондовому ринку і відбуватися в кілька етапів:

1. Брокер, діючи від свого імені за рахунок і на замовлення юрособи, купує у банку пакет ОВДП, далі він продає, а інший брокер купує вказаний пакет ОВДП за ціною нижче придбання (але в межах ринкових цін), діючи за рахунок і на замовлення фізособи;

2. Цей же пакет ОВДП знову за більшою ціною викуповує перший брокер, який діє від свого імені, але за рахунок і на замовлення юрособи, в подальшому він знову перепродує пакет ОВДП на користь фізособи за нижчою ціною, а фізособа здійснює його подальший продаж банку за більш привабливою ціною;

3. У результаті таких циклічних операцій фізособа отримує інвестиційний дохід, а юрособи – інвестиційний збиток в такому ж розмірі.

Така схема отримання інвестиційного прибутку використовується клієнтами банків, зокрема, українськими публічними діячами, близькими і пов'язаними з ними особами з метою штучного формування доходів і подальшої їх легалізації під час декларування.

Ознаками підозрілості таких операцій є відсутність економічного сенсу, покупка цінних паперів на занадто короткий термін, циклічність транзакцій, зв'язаність учасників і наявність в них, серед іншого, ознак фіктивності, а також отримання однією стороною регулярних збитків, а іншої – регулярних доходів, розмір яких істотно перевищує суму інвестицій.

Для запобігання подібних схем банки повинні всебічно аналізувати фінансові операції з купівлі-продажу ОВДП, зокрема, ретельно вивчати своїх клієнтів, окремо брокерів, що здійснюють такі операції на замовлення юросіб, аналізувати умови договорів купівлі-продажу цінних паперів та брокерські звіти про клієнтських операціях, з'ясовувати джерела походження коштів фізосіб, які їх купують, з використанням ризик-орієнтованих підходів.

У разі виявлення операцій, спрямованих на легалізацію «брудних» грошей, банки повинні відмовлятися від проведення таких транзакцій і обслуговування клієнтів, а також повідомляти про ці випадки уповноважені держоргани.

НБУ також повідомив банкам, що в цих схемах беруть участь профучастники фондового ринку, які неналежно виконують обов'язки суб'єктів первинного фінансового моніторингу. Нацбанк не здійснює нагляд за цими компаніями, тому інформація про виявлені схеми буде направлена до Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: