fbpx
Сьогодні
17:38 13 Лип 2018

В Україні 95% відходів вивозиться на полігони і переробляється лише менше 5%, - Семерак

В Україні переробляється та використовується як вторинна сировина менше 5% побутових відходів.

Про це розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

"В Україні близько 95% відходів вивозиться на полігони і лише близько 5% чи 3% переробляється. Урядовою Стратегією передбачено, що до 2030 року перероблятися має близько 60% побутових відходів. Попереду ще багато роботи", – розповів Семерак.

Аби якісно переробляти побутові відходи, Україні не вистачає оновленої законодавчої бази, вважає міністр.

"Для того, щоб ця система працювала, як в ЄС, ми повинні встановити норми і правила. Це – цілий сектор економіки, де в обігу мільйони, а може навіть мільярди гривень. Кожен, хто інвестує у цю сферу, має розуміти, що є надійні гарантії захисту вкладених інвестицій", – зазначив він.

Окрім законодавчих змін, українці мають змінити модель своєї повсякденної поведінки із відходами, додав Семерак.

"Треба вчитися продукувати менше відходів, а також їх переробляти та повторно використовувати. І тільки у крайніх випадках спалювати або захоронювати. Тим паче, що ми маємо досвід і практики таких країн, як Швейцарія та Німеччина", – пояснив він.

Нагадаємо, що в Україні з 1 січня 2018 року встановлено заборону на захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів. Крім цього, українці повинні сортувати сміття.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: